Goveđi but
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
787/3297kcal / kJ
-
22 gUgljikohidrati
-
66 gBjelančevine
-
48 gMasti
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
787/3297 kcal/kJ,
22 g Ugljikohidrati,
66 g Bjelančevine,
48 g Masti
Sastojci (4 porcije)
800 g | celera |
3 žlice | suncokretova ulja |
200 ml | vode |
200 ml | mlijeka (3,5 % m.m.) |
100 g | vrhnja |
1 žlica | maslaca |
sol i papar |
Za pečenje
2 | ljutike |
2 stabljike | majčine dušice |
1 kg | goveđi but |
sol i papar | |
200 ml | soka od grožđa |
400 ml | goveđeg temeljca |
3 žlice | balzamičnog octa |
1 žlica | maslaca |
Priprema
- 1
Za pire operi, oguli i nareži na kockice celer. Zagrij ullje na srednjoj vatri i pirjaj celer. Dodaj vodu i mlijeko tako da celer bude pokriven. Kuhaj poklopljeno oko 20 minuta. Zatim dodaj vrhnje i maslac i izmiksaj mikserom u pire. Začini soli i paprom. Zagrij pećnicu (120 °C). Za pečenicu oguli i nareži ljutiku. Operi majčinu dušicu i osuši. Zagrijte ulje, posoli goveđi but i naglo prži sa svake strane 2 minute. Zatim ga stavi u u posudu za pečenje i peci oko 40 minuta. Kad je but gotov, ostavi ga da odmara 5 minuta. U smjesu za prženje dodaj ljutiku i peci na srednjoj vatri oko 3 minute. Dodaj pasiranu rajčicu i pecite oko 1 minutu. Glazuru sa sokom od grožđa i temeljcem skuhaj na pola. Umiješaj balzamični ocat.Umak procijedi kroz sito u drugu posudu. Dodaj maslac, sol i papar. Izrežite but na kriške i posluži s pireom od celera i umakom. Ukrasi timijanom.