Gumeni bomboni od jagode i naranče
Sastojci (1 porcija)
Bomboni od jagode
300 g | smrznutih jagoda |
2 žlice | soka limuna |
3 žličice | meda |
18 g | želatine u prahu |
Bomboni od naranče
300 ml | cijeđenog soka od naranče |
2 žlice | meda |
27 g | želatine |
Priprema
- 1
Jagode ostavi na sobnoj temperaturi da malo omekšaju. Ubaci ih u sjeckalicu ili blender i izmiksaj u pire.
- 2
Dodaj sok limuna i med pa još miksaj. Procijedi izmiksane jagode kroz cjedilo, tako ćeš se riješiti sjemenki.
- 3
Lončić sa sokom od jagoda stavi na laganu vatru i odmah počni dodavati želatinu. Želatinu dodaj u više navrata, nemoj sve odjednom. Miješaj pjenjačom. Tekućina treba lagano kuhati, a kad prokuha makni s vatre.
- 4
Napuni silikonski kalup prema vlastitom izboru. Za sitnije modele možeš koristiti kapaljku, a možeš ih puniti i žličicom ili izlijevajući smjesu direktno. Ako ti se naprave mjehurići, probuši ih čačkalicom. Stavi hladiti u hladnjak barem 1 sat.
- 5
Za bombone od naranče, kupi cijeđeni sok od naranče ili iscijedi svoj sok. Procijedi kroz cjedilo da se riješiš komadića pulpe. Sok u lončiću stavi na štednjak pa odmah dodaj med te počni dodavati želatinu. Miješaj pjenjačom dok tekućina lagano kuha, oko 5 minuta.
- 6
Napuni još kalupa i spremi u hladnjak na barem 2 sata, a možeš i duže, svakako dok se ne stisnu.
- 7
Od ove količine voća i soka imat ćeš dovoljno smjese za napuniti više od deset različitih kalupa, ali naravno, točan broj će ovisiti o vrsti kalupa koje koristiš. Obavezno neka budu silikonski jer ćeš iz njih najlakše izvaditi bombone. Gotove bombone čuvaj u hladnjaku u posudici za čuvanje hrane s poklopcem.