Štruca s gljivama, slaninom i rižom
Sastojci (1 porcija)
100 g | riže dugog zrna |
1 | glavica luka |
1 | zelena paprika |
2 | režnja češnjaka |
1 žličica | dvostrukog koncentrata rajčice |
700 g | šampinjona |
4 kriške | slanine |
7 komada | sušenih rajčica |
50 g | baby špinata |
4 | jaja |
2 žličice | senfa |
2 žličice | sušenog povrća za juhu |
2 žlice | vode |
Sol | |
papar | |
Maslinovo ulje |
Priprema
- 1
Skuhaj rižu prema uputama na pakiranju i ostavi sa strane.
- 2
Nasjeckaj luk i češnjak, papriku nareži na kockice, a šampinjone na kriške. Usitni slaninu i sušene rajčice.
- 3
U većoj tavi zagrij maslinovo ulje pa dodaj luk. Kad malo omekša dodaj kockice paprike pa prži nekoliko minuta. Ubaci češnjak, promiješaj i čim zamiriše ubaci koncentrat rajčice. Sve dobro promiješaj.
- 4
U tavu potom dodaj šampinjone, posoli ih i pirjaj oko 5 minuta. Potom šampinjone i povrće pomakni na jedan dio tave, a na drugi dio dodaj komadiće slanine. Isprži slaninu pa potom pomiješaj s gljivama.
- 5
Zatim dodaj sušene rajčice i papar, promiješaj i kuhaj još nekoliko minuta pa potom ubaci špinat. Kuhaj dok špinat ne povene, makni s vatre i pusti da se sve malo ohladi.
- 6
U većoj zdjeli razmuti četiri jaja pa im dodaj senf, povrće za juhu i malo vode. U jaja dodaj kuhanu rižu i smjesu s gljivama pa sve dobro promiješaj.
- 7
Četvrtasti kalup premaži maslinovim uljem pa ulij smjesu. Poravnaj je i peci u pećnici na 200 °C oko 40 minuta.
- 8
Izvadi iz pećnice i pusti da se štruca malo ohladi. Nožem prođi po rubovima pa štrucu preokreni na pladanj ili dasku za rezanje. Reži na kriške i posluži uz omiljenu salatu ili prilog.