Baguette s maslinama
Sastojci (4 porcije)
120 g | zelenih maslina s bademima |
250 ml | mlake vode |
1 | suhi kvasac |
1 žličica | šećera |
500 g | glatkog brašna |
1 žličica | soli |
50 ml | maslinovog ulja |
Za posluživanje
mini rajčice | |
istarski sir | |
nekoliko | zelenih maslina, bez koštica |
Priprema
- 1
U lončić ulij 50 ml mlake vode pa dodaj suhi kvasac i šećer. Promiješaj i ostavi 10 minuta.
- 2
Nareži masline s bademima na kolutove, a možeš koristiti i obične zelene masline bez koštica. Narezane masline posuši papirnatim ručnicima kako ne bi bile previše mokre.
- 3
U veću zdjelu (ili zdjelu od kuhinjskog robota) dodaj brašno i sol pa promiješaj. Potom ulij kvasac, 200 ml mlake vode i 50 ml maslinovog ulja. Mijesi oko 5 minuta u kuhinjskom robotu, a ako mijesiš ručno, oko 10 minuta. Na kraju umijesi narezane masline.
- 4
Tijesto premaži uljem i prekrij kuhinjskom krpom te ustavi na toplom mjestu da se diže, oko 45 minuta.
- 5
Tijesto koje se diglo istresi na pobrašnjenu površinu i podijeli na 3 ili 4 dijela, ovisno o tome koliko velike baguette želiš. Oblikuj ih i poredaj na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Ponovno prekrij krpom i ostavi još 45 minuta na toplom mjestu.
- 6
Neposredno prije pečenja, baguette poprskaj vodom i zareži gornju stranu s 4-5 rezova. Peci u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 40 minuta, dok baguettei ne ulove zlatnu koricu.
- 7
Izvadi iz pećnice pa ih stavi na rešetku i pusti da se ohlade. Posluži uz narezani istarski sir, mini rajčice i još maslina bez koštica.