Bakalar s krumpirima
Sastojci (4 porcije)
400-600 g | sušenog bakalara |
3 dl | maslinova ulja |
2 | luka |
5-6 režnja | češnjaka |
500 g | krumpira |
peršin | |
sol, papar | |
kruh po želji |
Priprema
- 1
Prije pripreme bakalar ostavite da se namače u vodi (nekoliko puta je promijenite).
- 2
Omekšani bakalar stavite kuhati u hladnu vodu, pa čim zakipi, posolite, maknite s vatre i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim ga izvadite van.
- 3
U istu vodu stavite usitnjen luk i krumpir te kuhaju dok krumpir ne omekša. U međuvremenu bakalar očistite od kožice i kostiju, usitnite i vratite u lonac s krumpirom.
- 4
Dodajte sol i papar, poklopite te češće protresite kako se ništa ne bi zalijepilo za dno. Kuhajte na laganoj vatri dok se sastojci u potpunosti ne povežu. Pred kraj dodajte ulje, nasjeckani češnjak i peršin.
- 5
Poslužite toplo sa svježim ili prepečenim kruhom.
- 6
Savjet više: Suhi bakalar istucite drvenim batom i ostavite da se namače dan-dva u nekoliko litara vode. Vodu mijenjajte dva - tri puta dnevno i pritom rukama savijajte bakalar da što prije omekša.