Baklava rolice s orasima, pekan orasima i bademima
Sastojci (6 porcija)
200 g | oraha |
150 g | pekan oraha |
50 g | blanširanih badema |
1.5 žličica | mljevenog cimeta |
250 g | maslaca |
500 g | listova za pite |
Za preljev
450 g | šećera |
500 ml | vode |
Sok od 1/2 limuna |
Za ukrašavanje
pistacija bez soli | |
blanširanih badema |
Priprema
- 1
Maslac nareži na kockice i rastopi ga na vatri te ostavi sa strane. Blanširane bademe kratko tostiraj na suhoj tavici, tek toliko da lagano uhvate smeđu boju.
- 2
U sjeckalicu ubaci orahe, pekan orahe i tostirane blanširane bademe te dodaj cimet. Usitni i pripazi da nadjev ne pretvoriš u prašinu, ali i da ti ne ostanu krupni, grubi komadi.
- 3
Uzmi prvi list za savijače i prepolovi ga po širini. Prvu polovicu cijelu premaži maslacem pa je poklopi drugom polovicom. Lagano pritisni rukama da se „zalijepe“ te premaži i drugu polovicu.
- 4
Na nju zatim nanesi nadjev, odnosno usitnjene orašaste plodove. Ravnomjerno ih rasporedi po cijeloj površini, ali oko jedan centimetar po rubovima ostavi prazan.
- 5
Na donji dio nadjevene kore položi drveni štapić (naš je promjera 60 mm i dužine 50 cm) te zarolaj baklavu. Ne treabš previše stiskati. Kad napraviš rolicu, vanjske rubove s oboje strane poguraj prema sredini tako da se rolica nagužva.
- 6
Rolicu preseli u nauljeni lim za pečenje (u receptu je korišten lim 30 x 23 cm), samo je poguraj sa štapa na jednu stranu. Isto ponovi s idućim rolicama, dok ne popuniš lim. Na kraju sve rolice premaži s još maslaca, nožem izreži na manje rolice i peci na 175 °C oko 35 minuta, dok baklava ne bude smeđe boje.
- 7
Dok se baklava peče, napravi preljev. Na vatri rastopi šećer u vodi, dodaj sok limuna, dobro promiješaj i kuhaj 10-ak minuta, a potom pustite da se ohladi 10-ak minuta.
- 8
Gotovu baklavu pusti da odmori 10 minuta pa je prelij preljevom. Ukrasi mljevenim neslanim pistacijama, tostiranim listićima badema ili prema želji. Spremi u hladnjak na barem sat vremena, a može i preko noći.