Blagdanski smotuljci
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
52 gUgljikohidrati
-
19 gBjelančevine
-
44 gMasti
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
52 g Ugljikohidrati,
19 g Bjelančevine,
44 g Masti
Sastojci (4 porcije)
8 listova | kupusa |
500 g | šampinjona |
30 g | mrkve |
100 g | korijena celera |
6 grančica | timijana |
2 režnja | češnjaka |
2 | ljutike |
8 žlica | suncokretova ulja |
150 ml | prošeka |
6 žlica | krupnih zobenih pahuljica |
3 žlice | krušnih mrvica |
Svježe mljeveni papar | |
1 | jaje |
300 ml | temeljca |
800 g | krumpira |
150 ml | mlijeka (3,5 % m.m.) |
mljeveni muškatni oraščić | |
3 žlice | maslaca |
2 žlice | zrnatog senfa |
300 g | prokulice |
Sol |
Priprema
- 1
Operi kupus. U loncu prokuhaj vodu, dodaj listove kupusa i blanširaj oko 30 minuta, a zatim ih izvadi i prelij hladnom vodom. Ostavi da se osuše. Za nadjev očisti gljive te operi mrkvu, celer i timijan. Češnjak i gljive usitni štapnim mikserom, a mrkvu, celer i ljutiku oguli pa sitno nasjeckaj. Listiće timijana odvoji od grančica. U tavi ugrij pet žlica ulja, dodaj smjesu od gljiva i povrće te pirjaj. Dodaj prošek, zobene pahuljice i krušne mrvice te pusti da se malo zgusne. Začini solju i paprom te ostavi da se ohladi, a zatim umiješaj jaje. Smjesu rasporedi na listove kupusa, preklopi i smotaj. Svaku rolicu sveži kuhinjskim koncem. U loncu ugrij tri žlice ulja i prži rolice dvije minute s obje strane. Dolij temeljac, poklopi i lagano kuhaj 20 minuta na umjerenoj temperaturi. Obavezno jednom promiješaj. Pripremi pire: oguli i operi krumpire te ih kuhaj 15 minuta u lagano posoljenoj vodi. Prokuhaj mlijeko s muškatnim oraščićem, pa umiješaj zgnječene kuhane krumpire, dvije žlice maslaca i senf. Začini solju po ukusu. Operi prokulice, ukloni tvrde dijelove, odvoji listiće i poprži ih kratko na preostalom maslacu u tavi. Začini solju i paprom. Rolice potom prepolovi te posluži s prokulicama i pireom od krumpira.