Božićni panj (rolada od lješnjaka)
Sastojci (20 komada)
220 g | bjelanjaka |
180 g | šećera od kokosova cvijeta K-Bio |
40 g | glatkog brašna K-Classic NMNP T-550 |
prstohvat | soli |
140 g | lješnjaka K-Classic, tostiranih i mljevenih |
60 g | lješnjaka K-Classic, tostiranih i mljevenih (za posipanje) |
papir za pečenje K-Classic |
Krema
750 ml | mlijeka |
8 | žumanjaka |
100 g | šećera |
80 g | škrobnog brašna |
200 g | bijele čokolade |
prstohvat | soli |
100 g | maslaca |
200 g | lješnjaka K-Classic, tostiranih i mljevenih |
Ganache
250 ml | vrhnja za šlag |
200 g | čokolade za kuhanje |
50 g | maslaca |
prstohvat | soli |
Priprema
- 1
<strong>Biskvit</strong>
- 2
Zagrij pećnicu na 175°C. Miksaj bjelanjke. Kad se stvori snijeg, postupno dodaj šećer.
- 3
Miksaj dok se kristalići ne otope i dobije čvrsta svilenkasta tekstura. Na kraju špatulom pažljivo umiješaj 140 g lješnjaka.
- 4
Na lim za pečenje stavi papir za pečenje, a zatim rasporedi smjesu.
- 5
Peci 15-ak minuta na 175°C. Pazi da se biskvit ne presuši. Kad je biskvit gotov, još vrućeg ga pospi s malo mljevenih lješnjaka i umotaj u papir za pečenje da dobije oblik rolade.
- 6
Omotaj aluminijskom folijom i ostavi da se ohladi.
- 7
<strong>Krema</strong>
- 8
Zagrij mlijeko. .
- 9
Žumanjke pomiješaj sa šećerom pa prosij gustin.
- 10
Kad mlijeko gotovo prokuha, makni s vatre i dio mlijeka dodaj u žumanjke. Temperiraj smjesu kako se ne bi zgrušala i vrati sve skupa natrag u lonac te kuhaj na laganoj vatri dok ne dobiješ glatku kremu.
- 11
U vruću skuhanu kremu dodaj 200 g sjeckane bijele čokolade i 100 g maslaca.
- 12
Miješaj špatulom dok se ne sjedini pa na kraju dodaj lješnjake. Prekrij prozirnom folijom te ostavi da se krema ohladi i stisne.
- 13
<strong>Ganache</strong>
- 14
Zagrij vrhnje pa prelij preko razlomljene čokolade.
- 15
Miješaj špatulom dok se ne otopi.
- 16
Na kraju dodaj maslac i pusti da se ohladi
- 17
<strong>Slaganje</strong>
- 18
Odmotaj biskvit i ravnomjerno premaži kremom, a potom smotaj u roladu.
- 19
Vanjski dio rolade također premaži kremom i pospi s još malo brašna od lješnjaka kako se ne bi lijepio kad je zamotaš u foliju.
- 20
Roladu zamotaj folijom i drži u hladnjaku da se stisne.
- 21
Jedan dio ohlađene rolade prereži i složi poput panja.
- 22
Ukrasi ganacheom, i to malom špatulom kako bi se dobio efekt kore.
- 23
Za efekt snijega pospi šećerom u prahu.