Božićni recept staroga vuka
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
40 gUgljikohidrati
-
48 gBjelančevine
-
83 gMasti
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
40 g Ugljikohidrati,
48 g Bjelančevine,
83 g Masti
Sastojci (4 porcije)
800 g | janjećeg buta |
3 | luka |
300 g | mrkve |
300 g | korijena celera |
2 | češnjaka |
sol | |
svježe mljeveni papar | |
4 žlice | repičina ulja |
200 ml | crnog vina |
700 ml | janjećeg temeljca |
2 | lista lovora |
200 ml | mlijeka (3,5 % m.m.) |
100 g | kukuruzne krupice |
30 g | parmezana |
40 g | maslaca |
800 g | svježe paprike |
1 | grančica ružmarina |
5 žlica | maslinova ulja |
2 žlice | svijetlog balzamičnog octa |
Priprema
- 1
Meso nareži na komade veličine dva centimetra. Luk, češnjak i mrkvu oguli pa ih sitno nasjeckaj. U većem plitkom loncu prži meso dvije minute, a zatim ga začini solju i paprom. Dodaj luk, češnjak i mrkvu te još kratko pirjaj. Dodaj vino i pusti da prokuha, a zatim umiješaj 400 ml temeljca i listove lovora. Poklopi i lagano kuhaj sat vremena. Pomiješaj mlijeko i 300 ml temeljca, začini solju i prokuhaj. Uz neprestano miješanje postupno dodaj palentu (kukuruznu krupicu) te kuhaj na laganoj vatri 15-20 minuta (dok se ne zgusne). Umiješaj naribani parmezan i maslac te začini solju i paprom po ukusu. Drži na toplom mjestu do posluživanja. Upali pećnicu i namjesti na grill funkciju. Paprike operi, očisti i nareži na četvrtine, a zatim stavi u lim za pečenje obložen masnim papirom. Peci u pećnici 10-15 minuta pa izvadi i pokrij vlažnom krpom. Pomiješaj maslinovo ulje i balzamični ocat te umiješaj iglice ružmarina. Ukloni kožicu s pečenih paprika i nareži ih na široke trake, a zatim premaži mješavinom ulja i octa.