Carski drobljenac
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
53 gUgljikohidrati
-
7 gBjelančevine
-
15 gMasti
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
53 g Ugljikohidrati,
7 g Bjelančevine,
15 g Masti
Sastojci (2 porcije)
20 g | grožđica |
2 žlice | ruma |
2 | jaja |
30 g | badema, grubo narezati |
160 g | brašna |
180 ml | mlijeka |
mljeveni cimet | |
1 žlica | vanilin šećera |
1 žlica | gazirane mineralne vode |
2 | manje jabuke |
1 žlica | soka od limuna |
2 žlice | šećera |
3 žlice | maslaca |
0.5 žličice | praška za pecivo |
2 žlice | šećera u prahu |
Priprema
- 1
Ugrij pećnicu na 180°C.
- 2
Grožđice namoči u rum. Bjelanjke odvoji od žumanjaka, a bademe nasjeckaj i poprži u tavi.Od brašna, mlijeka, mineralne vode, žumanjka i cimeta napravi gušću smjesu i pusti da odstoji 20-ak minuta, a zatim umiješaj grožđice, vanilin šećer i pržene bademe.
- 3
Jabuke oguli i nareži na kockice ili naribaj. Poškropi ih sokom od limuna i ostavi dvije minute, a potom dodaj u pripremljenu smjesu. Za bržu verziju, posluži se gotovim pireom od jabuke.
- 4
Istuci čvrsti snijeg od bjelanjaka. Polako dodaj šećer i još malo istuci mikserom. Snijeg od bjelanjaka i prašak za pecivo pažljivo umiješaj u smjesu za tijesto.
- 5
U većoj tavi rastopi dvije žlice maslaca, dodaj tijesto, kratko zapeci i potom stavi 10 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu dok ne poprimi zlatnu boju.
- 6
Izvadi iz pećnice i uz pomoć dviju vilica natrgaj tijesto na komade veličine zalogaja. Ostatak maslaca nareži na listiće i dodaj na još vrući drobljenac.
- 7
Pospi šećerom u prahu i vrati još 3-4 minute u pećnicu kako bi se šećer lagano rastopio.
- 8
Posluži toplo.