Čokoladni kuglof
Sastojci (6 porcija)
120- g | glatkog brašna |
85- g | bijelog šećera |
65- g | smeđeg šećera |
1.5- žličica | sode bikarbone |
250- g | maslaca |
50- g | kakaa u prahu |
žličica soli | |
540- ml | vode |
2- | jaja |
120- g | kiselog vrhnja |
1- žličica | arome vanilije |
Priprema
- 1
U zdjeli pomiješaj suhe sastojke – glatko brašno, bijeli šećer, smeđi šećer i sodu bikarbonu. Dobro promiješaj.
- 2
Na srednje jakoj vatri pomiješaj maslac, kakao u prahu, sol i vodu. Kuhaj dok se sve ne rastopi i sjedini. Potom makni s vatre i pusti da se ohladi na sobnu temperaturu.
- 3
Tekuću mješavinu s kakaom ulij u mješavinu suhih sastojaka. Prvo dodaj pola količine pa zamiješaj pjenjačom. Smjesa će sada biti dosta gusta i malo će se teže miješati. Zatim dodaj drugu polovicu i miješaj dok se sve ne sjedini.
- 4
Dodaj jedno po jedno jaje i dobro umiješaj. Zatim ulij kiselo vrhnje i aromu vanilije te još jednom dobro promiješaj.
- 5
Naulji unutrašnjost kalupa pa ga obloži brašnom. Izlij smjesu u kalup. Ostavi nekoliko centimetara prazno do ruba kalupa jer će se kuglof podići. Peci u pećnici na 170 stupnjeva Celzijusa oko 45 minuta. Provjeri je li kuglof pečen – čačkalicom „upikni“ u sredinu kalupa, ako izađe čista – gotov je.
- 6
Izvadi iz pećnice i pusti barem 15 minuta da se ohladi. Poklopi tanjurom i preokreni kuglof. Zatim ga pusti da se ohladi do kraja.
- 7
Nanesi čokoladnu glazuru i pospi sjeckanim lješnjacima. Ukrasi ga prema želji – pošećerenim grančicama ružmarina, kandiranom narančom, bobičastim voćem.