Crostata s kremom od ricotte i voćem
Sastojci (4 porcije)
8 | listova za pite |
50 g | maslaca |
Za kremu
300 g | ricotte |
80 ml | agavina sirupa |
0.5 žličice | soli |
0.5 žličice | arome vanilije |
Za ukrašavanje
maline | |
borovnice | |
2 žlice | listića badema |
šećer u prahu | |
svježa menta za ukras |
Priprema
- 1
Maslac rastopi na vatri. Potom njime premaži obruč za torte (mi smo koristili klasični obruč promjera 26 cm).
- 2
Pripremi prvi list za pite i premaži ga rastopljenim maslacem. Na njega položi drugi list pa i njega premaži maslacem. Zatim ta dva lista stavi na obruč i rukama utisni koru uz dno i rubove. Ponovi još tri puta, tako da svaki novi sloj s dvije kore malo izmakneš od prethodnog i pustiš da padne preko vanjskog ruba pa onda pritisneš i tako u krug.
- 3
Potom vanjske rubove listova zamotaj prema unutra. Ako želiš tanji vanjski rub, možeš ih i malo skratiti nožem pa onda zamotati. Peci u pećnici na 200 °C oko 20 minuta ili dok listovi ne uhvate boju. Sredina tj. dno će se možda malo napuhati. Samo ga nježno potisni rukama prema dolje, a poslije ćeš ga ionako otežati smjesom od ricotte. Pečene listove pusti da se skroz ohlade.
- 4
U zdjelu dodaj ricottu, agavin sirup, sol i aromu vanilije. Izmiksaj mikserom dok ne dobiješ glatku ujednačenu smjesu. Ako ti se smjesa čini previše mekana, spremi je barem pola sata u hladnjak.
- 5
Smjesu nanesi na dno pečenih listova i razmaži. Listiće badema kratko tostiraj na tavici dok ne počnu hvatati boju.
- 6
Nektarinu nareži na kriške, pa ih dodaj na sredinu smjese od ricotte, uz maline i borovnice. Pospi listićima badema i šećerom u prahu te ukrasi listićima svježe mente.