Dalmatinska pašticada
Sastojci (5 porcija)
1 kg | junećeg buta |
100 g | špeka |
4 režnja | češnjaka |
2 dl | vinskog octa |
1 dl | prošeka |
1 dl | crnog vina |
2 glavice | crvenog luka |
pasirana rajčica | |
0.5 dl | ulja |
100 g | mrkve |
brašno | |
100 g | suhih šljiva |
sol i papar | |
klinčić |
Priprema
- 1
Meso operi i nožem zareži tzv. džepiće. Češnjak, šljive i špek nareži na tanke trakice te uguraj u „džepiće“. Napravi marinadu od octa, crnog vina, češnjaka, crvenog luka, sol, papra i po želji, klinčića. Pripremljeno meso stavi u marinadu te ostavi preko noći u hladnjaku. Sutradan meso izvadi iz marinade i dobro ocijedi, a zatim ga naglo preprži sa svih strana. Izvadi meso iz lonca i stavi sa strane. Na istoj masnoći poprži luk, dodaj ploške mrkve i ostatak špeka, kratko pirjaj i zatim zalij vodom. Dodaj suhe šljive, pasiranu rajčicu, češnjak, prošek, sol, papar te meso. Kuhaj dok meso ne omekša - minimalno sat vremena uz okretanje. Nakon toga meso izreži na ploške, a umak protisni kroz sito. Vrati umak i ploške mesa u lonac i kuhaj još pola sata. Finu pašticadu posluži s njokima.