Dimljeno meso s povrćem
Sastojci (10 porcija)
560 g | crvenog graha |
560 g | smeđe leće |
2 l | vode |
450 g | dimljene svinjske kosti |
svježi ili sušeni timijan | |
2 | lovorova lista |
1 | veći luk |
pola šalice usitnjenog celera (glavica) | |
4 | režnja češnjaka |
1 | konzerva pelata |
2 | žličice dimljene paprike |
sol i crveni papar (najbolje u zrnu) | |
2 | žlice bijelog vinskog octa |
mali svežanj blitve |
Priprema
- 1
Grah i leću ostavi preko noći da se namaču u vodi. Sljedeći dan ih procijedi i dobro isperi.
- 2
U veći lonac ubaci grah, leću, meso, lovor, timijan, sol, papar i vodu. Kad sve zakuha, smanji vatru i kuhaj dok grahorice ne omekšaju (oko 1 sat).
- 3
Leća će se u jednom trenutku raskuhati, pa slobodno dodaj vode ako je varivo pre gusto.
- 4
Zatim dodaj usitnjen luk, češnjak, celer, pelate i dimljenu papriku. Kuhaj dodatnih 15-20 minuta pa ubaci blitvu koju si prethodno usitnio.
- 5
Prvo dodaj korijenje, a nakon 10 minuta i zelene listove.
- 6
Kada blitva omekša, ugasi vatru.
- 7
Meso izvadi i nareži na manje komade pa vrati u varivo.
- 8
Dodajte ocat, sve dobro promiješaj i posluži toplo. Dobar tek želimo!