Domaći ajvar
Sastojci (2 porcije)
Sastojci za 1 kg:
1 kg | paprike |
3 dag | krupne soli |
30 dag | patlidžana |
ljute papričice po želji | |
0.5 dl | ulja |
sol i papar po želji |
Priprema
- 1
Paprike operite i uklonite im sjemenke. Obrišite ih i pecite na roštilju ili u pećnici na temperaturi od 250°C, dok im kožica ne potamni. Izvadite ih u posudu, posolite krupnom solju i pokrijte s nekoliko kuhinjskih ubrusa.
- 2
Patlidžane operite, ogulite, narežite na 2 cm debele ploške i pecite u pećnici 20 minuta. Ljute papričice sameljite. Ohlađene paprike ogulite i zajedno s pečenim patlidžanima krupno sameljite u stroju za mljevenje mesa.
- 3
U prikladnoj posudi na ulju pržite samljevene pečene paprike, patlidžane i mljevenu ljutu papričicu, stalno miješajući po dnu posude. Dodajte sol i papar po želji.
- 4
Kad prokuha, smanjite temperaturu štednjaka i kuhajte još 30 minuta. Vreli ajvar nalijte u sterilizirane staklenke i zatvorite prozirnom folijom, koju potom učvrstite gumicom.