Domaći namaz od lješnjaka
Sastojci (1 čaša)
300 g | lješnjaka |
140 g | šećera u prahu |
30 g | kakaa |
2.5 žlice | kokosova ulja (maslaca) |
1 žličica | arome vanilije |
trećina žličice | soli |
50 g | tamne kuverture (čokolade) |
Priprema
- 1
Pećnicu zagrij na 180 °C. Na lim stavi papir za pečenje pa istresi lješnjake tako da budu u jednom redu. Peci oko 12 minuta.
- 2
Lješnjake istresi na čistu kuhinjsku krpu. Oguli ih tako da ih trljaš krpom dok kožica na spadne. Ako ti se neki lješnjaci ne daju oguliti, vrati na još na kratko u pećnicu, ali pazi da ti ne izgore.
- 3
Lješnjake stavi u multipraktik ili jači blender. Miksaj ih dok ne dobiješ gustu tekućinu. Uz pomoć špatule, povremeno sastruži lješnjake s bočnih stranica posude. Potom dodaj šećer u prahu i kakao te miksaj dok se sastojci ne sjedine.
- 4
Kokosovo ulje rastopi u tavici pa ulij u smjesu dok mikser radi. Dodaj i aromu vanilije i miksaj dok se sve ne sjedini.
- 5
Čokoladu također rastopi pa dodaj u smjesu. Posoli i miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
- 6
Prelij u staklenku i pusti da se namaz ohladi i stisne. Namaz možeš čuvati u hladnjaku, no, svaki put kad ga izvadiš pusti ga da malo omekša prije nego što ćeš ga koristiti. Namaži njime pecivo, napuni palačinke ili koristi kao umak za voće.