Đumbirko torta
Sastojci (10 komada)
500 ml | vrhnja |
175 g | čokolade |
3 lista | želatine |
250 g | maslaca |
260 g | smeđeg šećera |
200 g | meda |
2 | jaja |
8 g | soli |
5 g | sode bikarbone |
700 g | glatkog brašna |
10 g | cimeta |
10 g | klinčića |
15 g | đumbira |
70 g | brašna od lješnjaka |
Priprema
- 1
Želatinu natopi u hladnoj vodi.
- 2
Vrhnje zagrij do vrenja pa makni s vatre i dodaj želatinu da se rastopi.
- 3
Vrhnjem prelij čokoladu u dva navrata. Kad se čokolada rastopi, prekrij folijom i ostavi u hladnjaku da se stisne.
- 4
Nakon što se smjesa stisnula, miksaj dok ne dobiješ pjenastu kremu.
- 5
Za kore, miksaj maslac, šećer i med, a zatim dodaj jaja i postupno sve suhe sastojke. Ako smjesa bude suha, dodaj nekoliko žlica vode.
- 6
Tijesto dobro izradi rukama da dobiješ kompaktnu smjesu. Zamotaj prozirnom folijomiI stavi u hladnjak najmanje sat vremena.
- 7
Napravi 3 do 4 kore, a od ostatka tijesta napravi čovječuljke (gingerbread man) i druge božićne elemente koj će poslužiti kao dekoracija.
- 8
Peci na 170 stupnjeva desetak minuta ili dok kore lijepo ne porumene.
- 9
Na svaku ohlađenu koru rasporedi dio pripremljene kreme i pospi tostiranim lješnjacima. Ponavljaj dok ne potrošiš sve sasstojke.
- 10
Tortu ukrasi pripremlenim božićnim keksićima i ostavi da se ohladi.