Dvije vrste njoka s vlascem i parmezanom
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
73 gUgljikohidrati
-
24 gBjelančevine
-
36 gMasti
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
73 g Ugljikohidrati,
24 g Bjelančevine,
36 g Masti
Sastojci (4 porcije)
750 g | krumpira |
sol | |
1 | luk |
1 režanj | češnjaka |
1 | tikvica |
1 vezica | vlasca |
nekoliko grančica | peršina |
nekoliko grančica | bosiljka |
150 g | mladog špinata |
2 žlice | badema, grubo narezati |
160 g | pšeničnog brašna |
40 g | škrobnog brašna |
2 | žumanjka |
svježe mljeveni crni papar | |
naribani muškatni oraščić | |
4 žlice | maslinova ulja |
100 g | smrznutog graška |
50 ml | suhog bijelog vina |
100 ml | vrhnja za kuhanje |
100 g | ribanog parmezana |
Priprema
- 1
Luk i češnjak oguli i nareži na sitne kockice.
- 2
Tikvice operi i nareži na tanke ploške.Vlasac nareži na male kolutiće a peršin i šaku špinata sitno nasjeckaj.
- 3
Bademe peci u posudi 3-4 minute.
- 4
Krumpir operi, oguli i ostavi da se kuha na laganoj vatri oko 10 minuta.
- 5
Pomiješaj brašno sa škrobom i zatim odvoji tri žlice sa strane. Ostatak smjese umiješaj u smjesu od krumpira sa žumanjcima. Dobiveno tijesto začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.
- 6
Tijesto podijeli na pola i u jednu polovicu umijesi nasjeckani peršin, špinat, vlasac i preostalu mješavinu brašna.
- 7
Krumpirovo tijesto nareži na četvrtine. Dijelove tijesta oblikuj u valjke debljine oko 2 centimetara i dijagonalno reži na komadiće širine 3 centimetara. Kuhaj u velikom loncu kipuće slane vode oko 4 minute. Zatim njoke ocijedi.
- 8
U tavi pirjaj ploške tikvica na 2 žlice maslinovog ulja 2 do 3 minute. Dodaj na kockice nasjeckan luk i češnjak te prži 1 minutu. Zatim dodaj preostali špinat i grašak pa deglaziraj bijelim vidom i pirjaj 1 do 2 minute pokriveno poklopcem.
- 9
Umiješaj vrhnje i preostalo maslinovo ulje pa dodaj njoke i promiješaj.
- 10
Posluži njoke posute parmezanom i ukrasi preostalim vlascem, bosiljkom i bademima.