Focaccia s crnim maslinama
Sastojci (10 komada)
500 g | glatkog brašna |
10 g | soli |
7 g | instant kvasca (1 vrećica) |
475 ml | mlake vode |
malo maslaca | |
3 žlice | maslinovog ulja |
crne masline | |
timijan | |
krupne soli |
Priprema
- 1
U zdjeli pomiješaj brašno, sol i kvasac. Ulij mlaku vodu i zamijesi tijesto. Prekrij zdjelu prozirnom folijom pa tijesto stavi u hladnjak da se diže oko 8 sati ili preko noći.
- 2
Tijesto izvadi iz hladnjaka. Ako želiš tanju focacciu, tijesto podijeli na 2 dijela i pripremi 2 pekača. Za deblju, više " kruhastu" focacciu s fotografije pripremi okrugli pekač za kolače promjera 26 cm. Stranice pekača namaži maslacem. Dno obloži papirom za pečenje.
- 3
Tijesto oblikuj u kuglu i prebaci u pekač te ga premaži sa žlicom maslinovog ulja. Ostavi da se diže 2 sata na toplom.
- 4
Zagrij pećnicu na 230°C. Nakon što je udvostručilo obujam, tijesto izravnaj u pekaču i utisni prstima karakteristične rupice. Pospi focacciu narezanim crnim maslinama, svježim ili sušenim timijanom ili ružmarinom, krupnijom soli pa sve zalij s 2 žlice maslinova ulja.
- 5
Pećnicu smanji na 210°C i peci focacciu oko 20 minuta, dok ne dobije zlatnu koricu.