Gnijezda s namazom od lješnjaka i kremom od kakaa
Sastojci (12 komada)
275 g | svježeg lisnatog tijesta K-Classic (po 275 g) |
4 žlice | namaza od lješnjaka |
1 | jaje |
Za kremu
400 ml | vrhnja za šlag |
2 žlice | kakaa u prahu |
3 žlice | šećera u prahu |
1 | prstohvat soli |
Za ukrašavanje
čokoladna jaja | |
čokoladne dražeje |
Priprema
- 1
Razmotaj lisnato tijesto. Na polovicu tijesta (po užoj strani) dodaj namaz od lješnjaka pa ga razmaži.
- 2
Oštrim nožem ili rezačem za tijesto prereži na oko 12 trakica širine oko 2 centimetra.
- 3
Svaku trakicu uhvati za oba kraja pa ih uvrni u suprotnom smjeru. Takvu trakicu zamotaj u spiralu da dobiješ „gnijezdo“.
- 4
Gnijezda posloži na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Razmuti jaje pa premaži gnijezda. Peci ih oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C, odnosno, dok tijesto ne poprimi zlatno-smeđu boju. Izvadi iz pećnice i pusti da se ohlade. Ako pečeš na dva lima tj. u dva navrata, drugu rundu čuvaj u hladnjaku prije pečenja.
- 5
Dok se gnijezda peku, pripremi kremu od kakaa. U ohlađenu posudu dodaj ohlađena vrhnja za šlag, kakao, šećer u prahu i sol. Izmiksaj u glatku kremu (kad se naprave čvrsti vrhovi, krema je spremna).
- 6
Dok pripremaš gnijezda, kremu drži u hladnjaku. Kremu prebaci u slastičarsku vrećicu.
- 7
Na gnijezda koja su se ohladila nanesi kremu od kakaa i sve ukrasi čokoladnim jajima i dražejama.