Gougères ili profiteroli sa sirom
Sastojci (20 komada)
180 ml | vode |
70 g | maslaca |
0.5 žličice | soli |
malo papra | |
125 g | glatkog brašna |
4 | jaja |
200 g | ribane mozzarelle |
50 g | ribanog parmezana |
malo svježeg peršina |
Priprema
- 1
U loncu zakuhaj vodu, maslac, sol i papar. Kad voda provrije i maslac se otopi, dodaj brašno i miješaj oko 2 minute na smanjenoj vatri dok voda ne ispari iz tijesta.
- 2
Tijesto ohladi pa u njega dodaj jedno po jedno jaje. Nakon svakog jajeta tijesto treba dobro promiješati.
- 3
Potom dodaj ribanu mozzarellu ili neki drugi tvrdi sir po želi pa promiješaj. Dodaj sitno sjeckani peršin i miješaj dok se ne ukomponira u tijesto.
- 4
Pleh obloži papirom za pečenje. Tijesto oblikuj u kuglice pomoću dvije žličice. Ostavi dovoljno razmaka između 'pogačica' jer će tijekom pečenja narasti.
- 5
Gougeres peci 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva Celzijusa. Potom smanji temperaturu na 190 stupnjeva i peci dodatnih 20 minuta.