Goveđi file s balzamičnim octom, prokulicama i pireom
Sastojci (4 porcije)
800 g | goveđeg filea |
0.5 kg | hokaido bundeve |
2 komad | ljutike |
1 komad | češanj češnjaka |
Sol | |
2 žlice | suncokretovog ulja |
2 žlice | K-Favourites Rotisseur senf |
400 ml | goveđeg temeljca |
50 ml | K-Favourites balzamičnog octa |
nekoliko | grančica ružmarina i majčine dušice |
1 žlica | gustina za tamne umake |
200 g | brašnastog krumpira |
3 žlice | maslaca |
80 g | K-Favourites Grana Padano parmezana |
1 komad | svježe mljeveni muškatni oraščić |
500 g | kelja pupčara (prokulica) |
1 žlica | K-Favourites hladno prešanog ulja oraha |
Priprema
- 1
Papirom osuši goveđi file i ostavi ga pokrivenog da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta prije pečenja. Zagrij pećnicu na 120°C na programu cirkulirajućeg zraka (140°C s upaljenim gornjim i donjim grijačem).
- 2
Bundevu operi, prepolovi, izvadi sjemenke, nareži na ploške debljine 1 cm i kalupom za kekse izreži 12 zvjezdica (promjera 4 cm). Oguli ljutiku i češnjak i nasjeckaj ih na sitno.
- 3
Meso posoli i peci u tavi na zagrijanom ulju na jakoj vatri sa svih strana oko 2 minute. Namaži ga senfom i peci na rešetki u prethodno zagrijanoj pećnici oko 25 minuta.
- 4
Mesni sok od pečenja zalij balzamičnim octom, dodaj začinsko bilje i kuhaj dok se sok ne zgusne na 1/3 količine. Ukloni začinsko bilje i zgusni umak uz pomoć gustina za umake prema uputama na pakiranju.
- 5
Krumpir oguli i nareži na kockice te ga zajedno s polovicom ljutike, kockicama češnjaka i kriškama bundeve koje su ostale nakon izrezivanja zvjezdica pirjaj na 2 žlice maslaca u loncu 2-3 minute. Posoli, kuhaj u 200 ml vode sa zatvorenim poklopcem oko 25 minuta, ocijedi i propasiraj. Naribaj parmezan, umiješaj u pire od bundeve, začini solju i muškatnim oraščićem i drži na toplom.
- 6
Zvjezdice od bundeve poprži u tavi na 1 žlici maslaca oko 10 minuta, posoli i drži na toplom. Prokulice operi, očisti i otkini listiće te ih zajedno s preostalom ljutikom i kockicama češnjaka propirjaj u tavi na preostalom maslacu 2-3 minute te začini solju i uljem od oraha.
- 7
Goveđi file izvadi iz pećnice, ostavi da odstoji poklopljen 10 minuta, popapri, nareži na ploške i posluži s pireom od bundeve, zvjezdicama od bundeve, prokulicama i umakom od balzamičnog octa.
- 8
Savjet: Za još više teksture, u prokulice možeš dodati i nasjeckane orahe.