Grčki gulaš sa svinjetinom
Sastojci (4 porcije)
500 g | svinjske vratine |
5 žlica | maslinova ulja |
2 | mrkve |
1 | luk |
2 | režnja češnjaka |
2 žlice | koncentrata od rajčica |
300 g | svježe rajčice |
1 l | mesnog temeljca |
1 | Lovorov list |
malo klinčića | |
origano | |
ružmarin |
Za krumpir
600 g | krumpira |
100 ml | mlijeka |
nasjeckanih maslina | |
Svježe mljeveni papar | |
sol |
ZA GLAZIRANU LJUTIKU
250 g | ljutika |
2 žlice | meda |
2 žlice | aceta balsamica |
Priprema
- 1
Meso izreži na kockice i prži na 3 žlice zagrijanog ulja. Oguli i operi mrkvu. Oljušti luk i češnjak, luk i mrkvu ugrubo nareži na kockice, češnjak zgnječi, dodaj sve mesu i preprži zajedno. Dodaj pastu od rajčice. Sve stavi u posudu za pečenje.
- 2
Rajčice operi i nareži na kockice. Ulij temeljac, dodaj rajčice, lovorov list, klinčić, origano i ružmarin i kuhaj poklopljeno u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 2 sata.
- 3
Oguli i operi krumpir, nareži na velike komade i kuhaj u slanoj vodi oko 20 minuta. Ocijedi krumpir, grubo ga zgnječi s mlijekom i preostalim uljem, začini solju i paprom i ukrasi maslinama.
- 4
Ljutiku očisti i zagrij s medom i acetom balsamicom u tavi, glaziraj i začini solju.
- 5
Iz kuhanog gulaša izvadi lovorov list i klinčiće (ako ne koristiš mljevene klinčiće).
- 6
Posluži gulaš s pire krumpirom i glaziranom ljutikom.