Gulaš od divljači s brusnicama i prokulicama
Sastojci (4 porcije)
5 | ljutika |
800 g | srnećeg gulaša |
sol i papar | |
2 žlice | biljnog ulja |
2 žlice | koncentrata rajčice |
1 žlica | smeđeg šećera |
150 ml | nektara od crnog ribiza |
150 ml | temeljca od divljači |
3 žlice | džema od brusnice |
3 žlice | K-Favourites džema od jagode |
prstohvat | cimeta u prahu |
4 | zvjezdasta anisa |
250 g | jasmin riže |
1 | mrkva |
20 g | đumbira |
20 g | peršina |
1 žličica | šećera |
450 g | cvjetače |
3 žlice | nektara od marakuje |
prstohvat | mljevenog muškatnog oraščića |
100 g | oraha |
1 žličica | meda |
Priprema
- 1
Oguli i prepolovi ljutiku.
- 2
Gulaš stavi u pekač i začini solju i paprom.
- 3
Oko 2 minute prži meso s ljutikom i 1 žlicom biljnog ulja u tavi.Dodaj pastu od rajčice i smeđi šećer i pirjaj još minutu.Zatim deglaziraj sokom od ribiza i temeljcem od divljači.
- 4
Pekač sa sadržajem stavi u pećnicu i peci oko 1,5 sat na 200°C.
- 5
Izvadi meso iz pećnice i stavi ga u posudu.
- 6
Ulij temeljac u pekač i grij 3-4 minute na štednjaku dok se tekućina ne smanji.Zatim umiješaj brusnice, džem od jagoda i dodaj u gulaš od divljači.
- 7
U loncu zakuhaj 2 žlice maslinovog ulja, 2 žlice soli, cimet u prahu, zvjezdice anisa i 450 ml vode. Dodaj rižu, sve promiješaj i ostavi da odstoji oko 20 minuta na najnižoj razini sa zatvorenim poklopcem.
- 8
Mrkvu i đumbir oguli i nareži na sitne kockice. Listove peršina skini sa stabljike i sitno nasjeckaj.
- 9
Zagrij lonac s posoljenom vodom i 1 žlicom šećera. Ubaci prokulice i kuhaj ih oko 15 minuta na srednjoj vatri a kada su gotove ih ocijedi.
- 10
Tavu s malo maslinovog ulja zagrij i pirjaj mrkvu i kockice đumbira oko 1-2 minute.Sokom marakuje deglaziraj dok potpuno ne ispari. Dodaj još jednu žlicu ulja i pirjaj prokulice u tavi dok ne poprime blagu žutu boju.Začini muškatnim oraščićem, nasjeckanim peršinom, soli i paprom.
- 11
Orahe kratko prepeci na tavi bez ulja i začini 1 žlicom meda.
- 12
Pripremi zdjelice i rasporedi prvo rižu. Na jednu polovicu stavi prokulice, a na drugu polovicu gulaš s umakom od divljači.
- 13
Posluži ukrašeno orasima s medom.