Hot Cross Buns
Sastojci (20 komada)
360 ml | mlijeka |
70 g | šećera |
30 g | svježeg kvasca |
750 g | brašna |
15 g | soli |
70 g | šećera |
110 g | jaja |
200 g | grožđica |
10 g | cimeta |
5 g | muškatnog oraščića |
10 g | klinčića |
5 g | đumbira |
kora 1 naranče | |
110 g | maslaca |
Pasta za križeve
125 ml | vode |
125 ml | mlijeka |
50 g | maslaca |
70 g | šećera |
5 g | soli |
70 g | brašna |
Savjet
-
Na umjerenoj vatri u loncu kuhaj 200 g šećera i 100 ml vode sve dok se šećer ne otopi. Vruća peciva premaži glazurom.
Priprema
- 1
Stavi mlijeko i šećer u manji lončić i zagrijavaj dok ne bude mlako.U plastičnu zdjelu izmrvi svježi kvasac i dodaj 250 g brašna. Mlako mlijeko prelij preko kvasca i brašna te pusti da se kvasac aktivira.U drugoj posudi pomiješaj 500 g brašna, začine i sol. Promiješaj pa dodaj mlijeko s kvascem i zatim jaja.Miješaj dok se sastojci ne sjedine, a zatim dodaj maslac i nastavi miješati.Tijesto stavi na pobrašnjenu podlogu i mijesi desetak minuta, a zatim ga rastegni: ako je prozirno i rasteže se, spremno je za dizanje. Ako pukne, nastavi mijesiti.
- 2
Dodaj natopljene grožđice i kratko mijesi. Pokrij zdjelu vlažnom kuhinjskom krpom i ostavi da se diže na toplom 30-40 minuta, dok se tijesto ne udvostruči.
- 3
Kada se tijesto digne, na pobrašnjenoj podlozi ga preklopi i razvaljaj. Izreži tijesto na kvadrate veličine 5x5cm ili valjaj u male kuglice (cca 110 g). Pokrij prozirnom folijom i ostavi da odstoje 30-ak minuta. Kuglice smjesti na razmak od 1 cm na lim obložen papirom za pečenje i ostavi ih da se udvostruče, oko 30-ak minuta.
- 4
Pećnicu zagrij na 170°C. Dok se peciva dižu, napravi pastu za križeve: vodu, mlijeko, šećer, maslac i sol te zagrij do vrenja. Kad tekućina proključa, dodaj brašno i kuhaj do guste smjese. Stavi smjesu u vrećicu za ukrašavanje, pa na bunse utisni oblik križa na svaku od njih.
- 5
Peciva stavi u pećnicu. Peci ih 20 minuta dok ne poprime zlatnu boju.