Japanske palačinke
Sastojci (5 komada)
2 | žumanjaka |
50 g | šećera |
120 ml | mlijeka |
100 g | glatkog brašna |
1 žličica | praška za pecivo |
4 | bjelanjaka |
prstohvat soli | |
maslac za premazivanje |
Za preljev
200 g | šumskog voća, po vašem izboru (maline, kupine, ribiz, borovnice ...) |
3 žlice | šećera |
Priprema
- 1
Odvoji žumanjke od bjelanjaka. Pjenjačom istuci žumanjke pa im dodaj šećer, mlijeko, glatko brašno i prašak za pecivo. Dobro izmiješaj, dok ne dobiješ glatku smjesu.
- 2
U drugoj zdjeli istuci bjelanjke s prstohvatom soli. Polako ih dodaj u smjesu sa žumanjcima i nježno izmiješaj dok se sve ne sjedini.
- 3
Maslacem namasti kalupe iznutra, a uljem premaži tavu. Mi smo koristili metalne kalupe promjera 7,5 cm i visine 5,5 cm. Možeš koristiti bilo kakav manji metalni kalup pa čak i praznu konzervu kojoj ćeš odvojiti dno, a kalup odgovarajuće veličine možeš napraviti i od aluminijske folije.
- 4
Kalupe stavi u tavu (najviše 2-3 istovremeno) i uključi najmanju vatru. Ulij smjesu do 2/3 visine kalupa i poklopi. Peci oko 10 minuta, odnosno dok smjesa ne naraste do vrha kalupa i dok ne postane dovoljno čvrsta, tako da ne iscuri pri preokretanju.
- 5
Uz pomoć hvataljke ili kuhinjske rukavice i lopatice, preokreni kalupe na drugu stranu i peci još oko 4 minute.
- 6
Stranice palačinki pažljivo odvoji od kalupa.
- 7
Na tavu istresi smrznuto šumsko voće, dodaj šećer i kuhaj desetak minuta. Voće možeš ostaviti u komadima ili izmiksati štapnim mikserom.
- 8
Premaži gornji dio palačinke premazom od voća i dodaj još nekoliko odmrznutih bobica šumskog voća. Prema želji, ukrasi listićima mente ili pospi šećerom u prahu.