Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice
kaufland.hr/recepti

Juneći ossobuco i rižoto s kurkumom

Više od 60 minuta
Jednostavno
Skeniraj QR kôd i pročitaj ovaj recept na svom pametnom telefonu ili tabletu. Jednim klikom unesi sve sastojke u svoj popis za kupnju.

Sastojci (8 porcija)

Sastojci:

1 kg juneće koljenice
1 veća mrkva
1 stabljika celera
1 luka srebrenca
1 žlica koncentrata rajčice
120 ml suhog bijelog vina
1 žličica sušenog timijana
500 ml goveđeg temeljca
240 g sjeckane rajčice
Sol
papar
maslac
Maslinovo ulje
Brašno

Za rižoto:

1 mala glavica luka
200 g Carnaroli riže
60 ml suhog bijelog vina
1 žličica mljevene kurkume
1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
80 g parmezana
80 g maslaca
Sol
papar

Za gremolatu:

1 šaka listića svježeg peršina
1 manji limun
režanj češnjaka

Priprema

    1

Pećnicu zagrij na 175 stupnjeva Celzijusa. Komade juneće koljenice očisti od eventualnog viška masnoće. Posoli ih i popapri te uvaljaj u brašno (otresi višak). Mrkvu, celer i luk nasjeckaj na sitne kockice.

    2

U većoj i težoj posudi (koja ima poklopac te može na štednjak i u pećnicu) zagrij maslac i ulje pa zapeci meso (oko 3 minute sa svake strane). Izvadi meso iz posude. Dodaj mrkvu celer i luk, sol, a zatim i koncentrat rajčice i timijan. Pirjaj oko 5 minuta.

    3

Podlij bijelim vinom, a kad ispari, vrati meso i ulij goveđi temeljac. Protresi pa na meso dodaj i sjeckanu rajčicu. Poklopi i stavi u pećnicu na 2 do 2 i pol sata (većim će komadima trebati više vremena). Meso mora biti mekano tako da ga možeš razdvajati vilicom.

    4

Dok je ossobuco u pećnici, pripremi gremolatu. Sitno nasjeckaj peršin, a češnjak protisni. Zatim naribaj koricu limuna pa sve pomiješaj i još dodatno usitni nožem.

    5

Pred kraj pripreme mesa (cca zadnjih pola sata), nasjeckaj glavicu luka za rižoto. Rastopi 40 g maslaca pa na njega dodaj luk i pirjaj oko 5 minuta na laganoj vatri, tako da luk zastakli.

    6

Dodaj rižu pa pirjaj i nju dok ne postane staklasta, a zatim podlij bijelim vinom. Kad vino ispari, dodaj kurkumu i počni podlijevati temeljcem. Temeljac održavaj toplim na drugom kolu na laganoj vatri. Rižoto miješaj cijelo vrijeme.

    7

Kad je riža kuhana al dente, dodaj naribani parmezan i preostali maslac te snažno promiješaj.

    8

Ossobuco posluži uz rižoto i pospi ga gremolatom.