Katalonska krema s jagodama i mangom
Sastojci (6 porcija)
50 g | škrobnog brašna (Gustina) |
750 ml | mlijeka |
6 | žumanjaka |
50 g | šećera (i još 4 žlice za karameliziranje) |
0.5 žličice | naribane korice naranče |
prstohvat mljevenog cimeta | |
200 g | voća (jagoda i manga) |
0.4 dl | likera po želji ili ruma |
Priprema
- 1
Škobno brašno odnosno Gustin pomiješajte s malo mlijeka i dobro miješajte kako se ne bi stvorile grudice.
- 2
Žumanjke i 50 g šećera pjenasto istucite, a zatim pažljivo dodajte razmućeno škrobno brašno s mlijekom i dalje miješajte.
- 3
Ostatak mlijeka, naribanu koricu naranče i cimet prokuhajte, pa postupno dodajte smjesu od žumanjaka, neprestano miješajući. Kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne (ali pazite da ne prokuha).
- 4
Dobivenu kremu razdijelite u šest vatrostalnih staklenih zdjelica i ostavite da se ohladi.
- 5
Voće operite i očistite, a zatim ga narežite na komadiće i kratko marinirajte u likeru.
- 6
Preostali šećer karamelizirajte, a zatim rasporedite na kremu u zdjelicama.
- 7
Ukrasite mariniranim voćem i poslužite.