Keksi s jabukama, orasima i karamelom
Sastojci (20 Komad)
Za nadjev
4 | Granny Smith jabuke |
2 žlice | soka limuna |
50 g | smeđeg šećera |
1 žličica | cimeta |
Muškatni oraščić | |
1 žlica | škrobnog brašna |
4 žlica | sjeckanih oraha |
Za kekse
340 g | brašna |
1 žličica | sode bikarbone |
1 žličica | cimeta |
1 prstohvat | soli |
220 g | maslaca |
150 g | smeđeg šećera |
100 g | bijelog šećera |
1 | jaje |
1 žličica | arome vanilije |
Bijeli šećer za posip |
Za karamel preljev
15 | mekanih karamela |
2 žlice | vrhnja za šlag |
Priprema
- 1
Jabuke oguli i nareži na kockice. Iscijedi na njih svježi limun i promiješaj. Ubaci ih u manji lonac i pirjaj nekoliko minuta. Potom dodaj smeđi šećer, promiješaj i pirjaj još 2-3 minute.
- 2
Kad se šećer rastopi, dodaj cimet, naribaj muškatni oraščić te dodaj škrobno brašno. Sve promiješaj i kuhaj, jabuke trebaju omekšati. Ako se umak previše zgusne, možeš dodati malo vode pa ga prilagoditi. Na kraju umiješaj sjeckane orahe i skini s vatre.
- 3
U jednoj zdjeli pomiješaj brašno, sodu bikarbonu, cimet i sol.
- 4
U veću zdjelu nareži omekšali maslac (sobne temperature). Kuhinjskom špatulom ga malo razmaži pa mu dodaj smeđi i bijeli šećer. Izmiješaj smjesu dok ne postane ujednačena.
- 5
Potom dodaj jaje i aromu vanilije. Miješaj dok se smjesa ne ujednači. Zatim ubaci smjesu s brašnom i sve zajedno dobro izmiješaj.
- 6
Grabilicom za sladoled zagrabi kuglicu tijesta i uvaljaj je u bijeli šećer. Potom je stavi na lim obložen papirom za pečenje. Ponovi s ostatkom tijesta. Nemoj preblizu slagati kuglice, jer će se raširiti, ostavi dovoljno razmaka među njima (tj. peci kekse u više navrata, ovisno o veličini lima kojeg koristiš).
- 7
Lim stavi u pećnicu zagrijanu na 180 °C na 7 minuta. Potom izvadi kekse i donjom stranom žlice napravi udubljenje u njima. U to udubljenje stavi nadjev od jabuka pa vrati u pećnicu na još 6-7 minuta.
- 8
Dok se keksi peku, u manji lonac stavi karamele, dodaj vrhnje za šlag i rastopi miješajući na vatri.
- 9
Kad su keksi gotovi, izvadi ih iz pećnice i ostavi da se ohlade 5 minuta na limu, a potom ih prebaci na rešetkastu podlogu kako bi se skroz ohladili. Prelij ih rastopljenim karamelom.