Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice
kaufland.hr/recepti

Keksi s jabukama, orasima i karamelom

Više od 60 minuta
Jednostavno
Skeniraj QR kôd i pročitaj ovaj recept na svom pametnom telefonu ili tabletu. Jednim klikom unesi sve sastojke u svoj popis za kupnju.

Sastojci (20 komada)

Za nadjev

4 Granny Smith jabuke
2 žlice soka limuna
50 g smeđeg šećera
1 žličica cimeta
Muškatni oraščić
1 žlica škrobnog brašna
4 žlica sjeckanih oraha

Za kekse

340 g brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žličica cimeta
1 prstohvat soli
220 g maslaca
150 g smeđeg šećera
100 g bijelog šećera
1 jaje
1 žličica arome vanilije
Bijeli šećer za posip

Za karamel preljev

15 mekanih karamela
2 žlice vrhnja za šlag

Priprema

    1

Jabuke oguli i nareži na kockice. Iscijedi na njih svježi limun i promiješaj. Ubaci ih u manji lonac i pirjaj nekoliko minuta. Potom dodaj smeđi šećer, promiješaj i pirjaj još 2-3 minute.

    2

Kad se šećer rastopi, dodaj cimet, naribaj muškatni oraščić te dodaj škrobno brašno. Sve promiješaj i kuhaj, jabuke trebaju omekšati. Ako se umak previše zgusne, možeš dodati malo vode pa ga prilagoditi. Na kraju umiješaj sjeckane orahe i skini s vatre.

    3

U jednoj zdjeli pomiješaj brašno, sodu bikarbonu, cimet i sol.

    4

U veću zdjelu nareži omekšali maslac (sobne temperature). Kuhinjskom špatulom ga malo razmaži pa mu dodaj smeđi i bijeli šećer. Izmiješaj smjesu dok ne postane ujednačena.

    5

Potom dodaj jaje i aromu vanilije. Miješaj dok se smjesa ne ujednači. Zatim ubaci smjesu s brašnom i sve zajedno dobro izmiješaj.

    6

Grabilicom za sladoled zagrabi kuglicu tijesta i uvaljaj je u bijeli šećer. Potom je stavi na lim obložen papirom za pečenje. Ponovi s ostatkom tijesta. Nemoj preblizu slagati kuglice, jer će se raširiti, ostavi dovoljno razmaka među njima (tj. peci kekse u više navrata, ovisno o veličini lima kojeg koristiš).

    7

Lim stavi u pećnicu zagrijanu na 180 °C na 7 minuta. Potom izvadi kekse i donjom stranom žlice napravi udubljenje u njima. U to udubljenje stavi nadjev od jabuka pa vrati u pećnicu na još 6-7 minuta.

    8

Dok se keksi peku, u manji lonac stavi karamele, dodaj vrhnje za šlag i rastopi miješajući na vatri.

    9

Kad su keksi gotovi, izvadi ih iz pećnice i ostavi da se ohlade 5 minuta na limu, a potom ih prebaci na rešetkastu podlogu kako bi se skroz ohladili. Prelij ih rastopljenim karamelom.