Kiseli kupus
Sastojci (30 porcija)
30 kg | kupusa |
32 l | vode |
1.3 kg | soli (4 % od ukupne količine vode) |
crni papar u zrnu | |
kanta od 60 l |
Priprema
- 1
Odstranite vanjske listove na glavicama kupusa i zarežite korijen u obliku križa (oko 2 cm duboko), pa ih potom poslažite u kantu tako da se između njih nema previše praznog prostora.
- 2
Nakon toga dodajte slanu vodu: u posudu od pet litara ulijte toplu vodu, dodajte oko 200 g kuhinjske soli i miješajte dok se sol potpuno ne rastopi.
- 3
Slanu vodu ulijte u kantu s kupusom; postupak ponavljajte dok sve glavice kupusa ne budu prekrivene vodom. Budući da će vam kupus plutati na površini vode, morate ga pritisnuti kamenom.
- 4
Kantu s kupusom ostavite da miruje tri tjedna na sobnoj temperaturi, inače ćete poremetiti proces vrenja, a potom je premjestite u hladniji prostor, npr. podrum.
- 5
Kada vrenje završi, odnosno kada se prestane stvarati pjena na vrhu, možete početi s konzumacijom kiselog kupusa.