Kolač od jagoda, sira i slanih pereca
Sastojci (5 porcija)
250 g | slanih pereca |
120 g | maslaca |
3 žlice | šećera |
300 ml | vrhnja za šlag |
40 g | šećera u prahu |
20 g | vanilin šećera |
300 g | krem sira |
500 g | jagoda |
2 vrećice | crvenog preljeva za torte |
500 ml | vode |
Za ukrašavanje
šlag | |
slanih pereca | |
listići mente | |
jagode |
Priprema
- 1
Slane perece stavi u plastičnu vrećicu sa zatvaračem pa ih zdrobi pomoću valjka za tijesto ili ih usitni u sjeckalici. Neka ostanu djelomično u komadićima.
- 2
Perecima dodaj šećer. Maslac nareži na kockice pa ga rastopi na štednjaku. Rastopljeni maslac ulij u mješavinu pereca i šećera i dobro promiješaj.
- 3
Smjesu s perecima prebaci u posudu za pečenje i peci u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 10 minuta. Izvadi i pusti da se ohladi na sobnu temperaturu.
- 4
Mikserom istuci vrhnje za šlag. Dodaj mu šećer u prahu i vanilin šećer te kratko izmiksaj. Ubaci krem sir i umiksaj ga u smjesu.
- 5
Smjesu nanesi na podlogu od pereca i ravnomjerno je rasporedi. Zagladi površinu uz pomoć slastičarske špatule. Pazi da nadjev od sira razvučeš skroz od ruba do ruba posude. Prekrij plastičnom folijom i spremi u hladnjak na najmanje pola sata.
- 6
Jagode nareži na kriške. U manji lonac stavi preljev za torte i šećer te promiješaj. Postupno ulij vodu, cijelo vrijeme miješajući. Zatim preljev zagrijavaj dok ne zakuha, također cijelo vrijeme miješajući. Skini s vatre i pusti da se prohladi tako da se krene stvrdnjavati. Za pripremu preljeva slijedi upute na pakiranju.
- 7
Narezane jagode složi preko cijele površine nadjeva pa prelij preljevom za torte. Prekrij plastičnom folijom i stavi u hladnjak da se kolač stisne, najmanje četiri sata, idealno preko noći.
- 8
Kolač nareži pa ukrasi šlagom, perecima, svježim listićima mente ili svježim jagodama, prema želji.