Kolač s lješnjacima i orasima u obliku broja
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
18.1 gUgljikohidrati
-
5.1 gBjelančevine
-
11.4 gMasti
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
18.1 g Ugljikohidrati,
5.1 g Bjelančevine,
11.4 g Masti
Sastojci (20 porcija)
150 g | brašna od cjelovitih žitarica |
150 g | pšeničnog brašna |
150 g | krem sira |
75 ml | mlijeka |
75 ml | repičina ulja |
70 g | smeđeg šećera |
1 vrećica | praška za pecivo |
prstohvat | vanilin šećera |
prstohvat | soli |
Krema
100 g | mljevenih lješnjaka |
100 g | nasjeckanih oraha |
70 g | smeđeg šećera |
2 | jaja |
1 | limun (korica i sok) |
2 žlice | mlijeka |
Priprema
- 1
Pećnicu zagrij na 175 °C.
- 2
Lim obloži papirom za pečenje.
- 3
U posudi pomiiješaj sve sastojke za tijesto i umijesi glatko tijesto (ali nemoj predugo mijesiti).
- 4
Razdvoji žumanjak i bjelanjak jednog jaja.
- 5
Pomiješaj orahe, lješnjake, šećer, jedno cijelo jaje, bjelanjak i naribanu koricu limuna, dodaj 3-4 žlice vode te umijesi glatku smjesu.
- 6
Od tijesta oblikuj kuglu.
- 7
Na pobrašnjenoj radnoj površini razvljaj tijesto u tanki pravokutnik. Premaži ga smjesom od lješnjaka i oraha (ostavi centimetar od rub na jednoj duljoj strani). S druge dulje strane zarolaj tijesto u obliku velikog broja šest te stavi u lim za pečenje. Krajeve pritisni prema unutra.
- 8
Preostali žumanjak pomiješaj s mlijekom i premaži kolač. Na kraju oštrim nožem plitko zareži kolač po površini na nekoliko mjesta kako bi se mogao ravnomjerno peći.
- 9
Peci 30 do 40 minuta.