Kolutići od luka na dva načina
Sastojci (6 porcija)
1 | glavica luka |
10 kriški | slanine |
1 žlica | javorova sirupa |
sol |
Prženi u ulju
1 | glavica luka |
240 ml | mlijeka |
1 žlica | jabučnog octa |
240 g | brašna |
papar | |
0.5 žličice | soli |
0.5 žličice | dimljene mljevene paprike |
ulje za pečenje |
Za posluživanje
salsa umak | |
svježi peršin | |
piva |
Priprema
- 1
Očisti glavicu luka i nareži je poprečno na kriške debljine oko 1 centimetar. Svaku krišku razdvoji na kolutove, a potom iskoristi one koji su najveći u promjeru (oko 6 do 8 kolutova, ovisno o veličini luka).
- 2
Prema želji, luk možeš posoliti, ali nije nužno ako je slanina jačeg okusa i slanoće. Svaki kolut omotaj kriškama slanine, za veće kolutove će ti trebati dvije kriške. Potom premaži javorovim sirupom.
- 3
Kolutove luka posloži na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Peci u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 10 minuta. Potom izvadi iz pećnice, preokreni kolutove i peci još oko 10 minuta, dok ne vidiš da slanina postaje hrskava i tamnija.
- 4
Za pržene kolutove luka, prvo u zdjelici pomiješaj mlijeko i ocat. Ostavi nekoliko minuta, a zatim umiješaj i kiselo vrhnje. U drugoj zdjelici pomiješaj brašno, papar, sol i dimljenu papriku. Narezane kolutove luka prvo umoči u smjesu s mlijekom, potom u brašno te ponovi još jednom.
- 5
U dubljoj tavi ili woku zagrij ulje. Ubaci najviše 3-4 koluta po rundi (nemoj pretrpavati tavu), prži ih oko 1 i pol minutu pa preokreni i prži još toliko.
- 6
Posluži posuto svježim nasjeckanim peršinom, uz salsa umak i pivo po izboru.