Krafne s jabukama
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
362/1516kcal / kJ
-
45 gUgljikohidrati
-
6 gBjelančevine
-
17 gMasti
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
362/1516 kcal/kJ,
45 g Ugljikohidrati,
6 g Bjelančevine,
17 g Masti
Sastojci (15 komada)
100 g | pšeničnog brašna |
1 pakiranje | suhog kvasca |
40 g | šećera |
100 ml | mlijeka (3,5 % m.m.) |
Za tijesto
500 g | pšeničnog brašna |
prstohvat soli | |
40 g | šećera |
K-Bio maslaca | |
150 ml | mlijeka (3,5 % m.m.) |
2 | jaja |
Za nadjev
4 | jabuke srednje veličine, oko 750 g (npr. Elstar) |
2 žlice | šećera |
1 žličice | cimeta |
Dodatno
750 ml | ulja za prženje |
4 žlice | šećera |
1 žličica | cimeta |
Savjet
-
Nepečene kriške tijesta mogu se jednostavno smrznuti.
Priprema
- 1
Za pripremu osnovnog tijesta (starter) u zdjeli pomiješati brašno, suhi kvasac i šećer. Mlijeko lagano zagrijati u loncu, dodati smjesi brašna i kvasca, promiješati i ostaviti da odstoji 10-ak minuta.
- 2
Za tijesto u zdjeli pomiješati brašno, sol i šećer. Maslac i mlijeko lagano zagrijati u loncu dok se maslac ne rastopi te dodati u brašno zajedno sa smjesom od brašna i kvasca te jedno jaje. Mijesiti uz pomoć ručnog miksera s kukom za tijesto ili multipraktika oko 10 minuta. Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini tijesto oblikovati u kuglu i odložiti u nauljenu zdjelu. Pokriti i ostaviti da odstoji na toplom mjestu oko 90 minuta.
- 3
Za nadjev treba najprije oprati, osušiti i oguliti jabuke, izvaditi im jezgru te ih narezati na kockice veličine oko 1 x 1 cm. Pomiješati ih sa šećerom i cimetom u posudi.
- 4
Dignuto tijesto staviti na pobrašnjenu radnu površinu i valjkom razvaljati u pravokutnik veličine 45 x 35 cm. Po vrhu rasporediti jabuke narezane na kockice i čvrsto zarolati tijesto po dužoj strani. Rezati na kriške debljine oko 2,5 cm. Lim za pečenje posuti s malo brašna, na njega položiti kolutove tijesta na udaljenosti od oko 3 cm i ostaviti ih pokrivene još 10 minuta.
- 5
Zagrij ulje u širokom loncu. Provjeri je li ulje dovoljno vruće tako da uroniš dršku drvene žlice - ako se dižu mjehurići, ulje je dovoljno vruće.
- 6
Ploške tijesta u dijelovima stavljaj u ulje i prži u oko 5 - 7 minuta u dubokom ulju uz okretanje. Gotove krafne ocijedi na ubrusu.
- 7
Na tanjur pomiješaj šećer i cimet i u to uvaljaj vruće krafne.