Krastavci u octu
Sastojci (5 porcija)
3 kg | malih krastavaca |
nekoliko listova lovora | |
2 | grančice krasuljice |
5-6 | klinčića |
nekoliko grančica kopra | |
2 l | alkoholnog octa |
6 | žlica soli |
papar u zrnu |
Priprema
- 1
Očistite i operite krastavce, a zatim ih stavite u plastičnu posudu. Pospite ih solju kako bi pustili vodu i ostavite ih da odstoje nekoliko sati, a nakon toga ih ocijedite.
- 2
U lonac ulijte ocat i prokuhajte ga na jačoj vatri. Dodajte nekoliko zrna papra, listove lovora, klinčić i grančicu krasuljice. Kada prokuha, maknite s vatre i dodajte krastavce.
- 3
Ostavite da odstoje jedan dan, a zatim ponovno ulijte ocat u lonac i prokuhajte. Po potrebi dodajte još soli.
- 4
Kipući ocat prelijte preko krastavaca i pustite da odstoje još jedan dan.
- 5
Odstranite klinčić i dodajte još octa ako je potrebno.
- 6
Treći dan ponovite postupak, a zatim ohladite i prebacite krastavce u sterilizirane staklenke. Prelijte procijeđenim octom i dodajte kopra po želji.
- 7
Staklenke dobro zatvorite te čuvajte na svježem, suhom i tamnom mjestu.