Kroketi s gorgonzolom (arancini)
Sastojci (10 porcija)
1 kg | riže |
0.75 dl | povrtnog temeljca |
maslinovo ulje | |
50 g | maslaca |
1 glavica | crvenog luka |
100 g | krušnih mrvica |
150 g | šunke, narezati |
250 g | gorgonzola |
2 | jaja |
Sol i papar |
Za pohanje
3 | jaja |
1-1 dl | mlijeka |
krušne mrvice | |
sojino ulje za prženje (može i suncokretovo) |
Savjet
-
kroketi se mogu napraviti dan prije, ali se u smjesu uvaljaju prije samog prženja
Priprema
- 1
Na mješavini maslinovog ulja i maslaca prijamo luk dok ne omekša. Dodamo rižu i miješamo još nekoliko minuta. Podlijevamo svako malo s vrućim temeljcem dok riža ne bude al dente.
- 2
Kada je gotova, pustimo da se ohladi (tako da je rasporedimo na masni papir u posudi za pečenje). Ohlađenu rižu prebacimo u zdjelu s krušnim mrvicama, jajima, sitno isjeckanom šunkom, soli i paprom. Dobro promiješamo pa vlažnim rukama napravimo kuglice.
- 3
U svaku utisnemo kocku gorgonzole i rukama opet oblikujemo u lopticu koju uvaljamo u krušne mrvice, jaja pa opet u krušne mrvice. Pržimo u dubokom ulju na 160 stupnjeva dok kroketi ne porumene a gorgonzola se ne rastopi iznutra. Serviramo uz umak od rajčice.