Kroketi od kruha u umaku od šampinjona
Sastojci (4 porcije)
250 g | starog kruha |
250 ml | vrućeg mlijeka |
1 | jaje |
2 žlice | sjeckanog svježeg peršina |
30 g | krušnih mrvica |
Za umak
500 g | šampinjona |
1 | manji crveni luk |
200 ml | biljnog ulja |
2 žlice | brašna |
300 ml | temeljca |
200 ml | vrhnja za kuhanje |
2 žlice | sjeckanog začinskog bilja (peršin, vlasac) |
Sol i papar | |
Sok od 1 limuna | |
Worcester umak |
Priprema
- 1
Nareži stari kruh na kockice. Prelij ih vrućim mlijekom i ostavi da odstoje oko 30 minuta. Pomiješaj jaje i nasjeckani peršin pa dodaj u smjesu kruha i mlijeka. Mokrim rukama dobro promiješaj smjesu. Oblikuj oko 8 debelih kroketa i pažljivo ih uvaljaj u krušne mrvice.
- 2
Očisti gljive pa ih nareži na ploške. Oguli luk i nareži ga na kockice. Na 3 žlice zagrijanog biljnog ulja prži gljive i kockice luka. Pospi sve s malo brašna, dodaj temeljac i vrhnje za kuhanje pa pusti da prokuha. U umak dodaj svježe začinsko bilje po izboru, začini solju, paprom, limunovim sokom i Worcester umakom.
- 3
U drugoj tavi zagrij preostalo ulje. Prži krokete sve do zlatno smeđe boje. Drži ih na toplom.
- 4
Rasporedi krokete i umak od gljiva na tanjur i posluži.