Lava kolač
Sastojci (6 komada)
90 g | čokolade za kuhanje |
120 ml | vrhnja za šlag |
20 g | maslaca |
prstohvat soli |
Za smjesu
110 g | čokolade za kuhanje |
100 g | maslaca |
4 | jaja |
125 g | šećera |
prstohvat soli | |
65 g | glatkog brašna |
2 žličice | kakaa u prahu |
0.5 žličice | praška za pecivo |
Priprema
- 1
Za ganache, čokoladu grubo nasjeckaj i stavi je u zdjelicu i dodaj joj maslac i prstohvat soli. Zakuhaj vrhnje za šlag pa prelij preko čokolade i maslaca. Pusti da kratko odstoji pa miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
- 2
Prelij u posudu koja može u zamrzivač i stavi hladiti na oko pola sata, odnosno, dok se ganache ne stisne.
- 3
Za smjesu, na pari rastopi čokoladu s maslacem i prstohvatom soli. Pusti nekoliko minuta da se ohladi, a za to vrijeme istuci jaja sa šećerom i prstohvatom soli. Ulij čokoladu, promiješaj pa dodaj brašno, kakao i prahu i prašak za pecivo. Miješaj pjenjačom dok ne dobiješ ujednačenu smjesu pa je ohladi 15-ak minuta u hladnjaku.
- 4
Pećnicu zagrij na 200°C. Pripremi kalupe – možeš koristiti metalne kalupe, kalup za muffine, keramičke ramekine. U keramičkim kalupima kolač ćeš trebati malo duže peći, možda oko dvije minute, ali ovisi i o posudi i o tvojoj pećnici.
- 5
Kalupe dobro premaži maslacem ili uljem, a zatim ih obloži kakaom u prahu (višak kakaa istresi). Na dno kalupa stavi žlicu i pol smjese, a na to dodaj jednu žlicu ganacha. Ganache ne mora biti sasvim stisnut (dovoljno da ga možeš pažljivo centrirati u kalupu), ali ne smije biti ni tekuć.
- 6
Potom ostatkom smjese zapuni kalup, otprilike do ¾ visine, može i malo više, ali nikako do ruba kalupa. Kalupe složi na lim za pečenje i peci oko 14 minuta.
- 7
Gotove kolačiće izvadi iz pećnice i pusti dvije minute da se ohlade. Kalupe preokreni na tanjuriće i makni. Ako ti slučajno kolač ne želi izaći iz kalupa, nježno rubove odvoji nožem. Ukrasi po želji.
- 8
U receptu su korišteni kalupi promjera 9 cm i visine 5 cm.