Lignje s pršutom
Sastojci (2 porcije)
300 g | liganja |
100 g | pršuta |
sok od 1/2 naranče | |
100 g | palente |
1 | tikvica |
1 | češanj češnjaka |
100 ml | vrhnja za kuhanje |
50 g | dimljenog sira |
sol i papar | |
maslinovo ulje | |
peršin po želji | |
ružmarin |
Priprema
- 1
Lignje očisti i posuši papirnatim ubrusom. Nareži svaku lignju po dužini tako da dobiješ plosnatu površinu. Na lignju položi tanko narezani pršut tako da prekrije njezinu površinu skoro do rubova. Zarolaj lignju po dužini i rubove pričvrsti čačkalicom da ostane na mjestu. Po želji ih možeš dodatno začiniti. Zarolane lignje premaži s malo maslinovog ulja i položi u pleh obložen alu-folijom, dodaj ružmarin i sok od naranče te peci na cca 200° oko 45 min.
- 2
Skuhaj palentu sa začinima po želji (sol, papar). Tikvicu očisti, razreži na ploške, začini paprom i soli te ih kratko poprži u tavi na maslinovom ulju. Štapnim mikserom usitni tikvice s nasjeckanim češnjakom u pire. Vrhnje kratko prokuhaj s dimljenim sirom da se sir otopi, dodaj u pire i dobro promiješaj sve zajedno da dobiješ homogenu smjesu.
- 3
Prijedlog za serviranje: lignje nareži na kolutiće i prelij maslinovim uljem. Oblikovanu palentu izdubi u sredini te napuni pireom od tikvice. Palentu prelij s malo umaka od vrhnja i začini peršinom. Posluži toplo.