Lisnato tijesto s jabukama i pekan orasima
Sastojci (2 porcije)
275 g | lisnatog tijesta |
3 | jabuke |
1 | limun (korica i sok) |
60 g | smeđeg šećera |
0.5 žličica | mljevenog cimeta |
0.5 žličica | mljevenog đumbira |
60 g | maslaca |
160 g | pirea od jabuka |
10 | pekan oraha |
Za premazivanje i ukrašavanje
1 | jaje |
šećer u prahu |
Priprema
- 1
Razmotaj lisnato tijesto i razreži ga na šest kvadrata. Sve četiri stranice svakog kvadrata tijesta presavij prema „unutra“, širina preklopa neka bude oko 1,5 cm. Pritisni presavijene rubove i kutove prstima. Pripremljeno tijesto posloži na lim obložen papirom za pečenje (nemoj ih slagati preblizu, radije peci u dvije runde) i peci na 180 °C oko 15 minuta. Tijesto će se napuhnuti i početi lagano hvatati boju. Dok se tijesto peče, rastopi maslac na vatri. Pomiješaj smeđi šećer, cimet i đumbir, ulij rastopljeni maslac te sve dobro promiješaj. Jabuke oguli. Od svake jabuke odreži dva dijela (kao dvije polovice, ali tako da izbjegneš sredinu s košticama i tvrđim dijelovima), a potom svaki odrezani dio nareži na tanje kriške. Pokapaj svježim sokom limuna. Polupečeno tijesto nadjeni pireom od jabuka tako da ga naneseš unutar „ogradice“ od tijesta. Potom na svaki komad dodaj posložene kriške jabuka. Jabuke premaži smjesom od maslaca, šećera i začina. Sada možeš sve komade tijesta staviti na jedan lim za pečenje. Razmuti jaje i njime premaži rubove lisnatog tijesta. Grubo nasjeckaj pekan orahe i pospi jabuke. Peci u pećnici na 180 °C još 15-ak minuta, tijesto treba biti zlatno-žute boje. Gotov desert pusti da se malo ohladi, a zatim pospi šećerom u prahu.