Makovnjača sa šumskim voćem
Sastojci (6 porcija)
1 kg | brašna |
150 g | šećera |
5 | žumanjka |
6 dcl | mlijeka |
40 g | svježeg kvasca |
150 g | otopljenog maslaca |
limunova korica | |
1 žlica | cimeta u prahu |
Nadjev
600 g | maka |
500 ml | mlijeka |
300 g | šećera |
300 g | šumskog voća |
5 g | soli |
50 g | maslaca za premaz |
30 g | šećer u prahu za posipanje |
Priprema
- 1
Svježi kvasac pomješaj sa malo šećera, brašna i 1 dcl toplog mlijeka. Ostavi desetak minuta da se aktivira.U zdjelu od miksera prosijaj brašno, dodaj ostatak šećera,cimet, sol, koricu limuna.
- 2
Dodaj rastopljeni maslac, žumanjke,5 dcl mlijeka i aktivirani kvasac.Mijesi dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Ako je smjesa ljepljiva dodaj još malo brašna.
- 3
Tijesto podjeli u dva ili tri dijela, premaži maslacem ili uljem i ostavi da se diže pola sata.Za nadjev zagrij mlijeko, prelij preko maka sa šećerom, dodaj malo soli i na kraju šumsko voće.
- 4
Tijesto razvaljaj tanko, premaži nadjevom i zarolaj. Ponovi isto sa ostatkom tijesta i nadjeva.Ostavi na plehu prekrivenog krpom ili folijom da se diže još nekih pola sata na sobnoj temparaturi prije pečenja.
- 5
Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva cca. 40 minuta.Premaži maslacem.Ostavi da se ohladi. Prije posluživanja pospij šećerom u prahu.