Marinirane klementine s božićnim začinima i sladoledom
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
77 gUgljikohidrati
-
7 gBjelančevine
-
24 gMasti
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
77 g Ugljikohidrati,
7 g Bjelančevine,
24 g Masti
Sastojci (4 porcije)
2 | mahune vanilije |
150 g | smeđeg šećera |
1 žličica | mljevenog kardamoma |
5 | zvjezdastih anisa |
1 | štapić cimeta |
100 ml | meda |
4 | žumanjka |
5 | klementina |
1 žličica | mljevenog zvjezdastog anisa |
200 ml | vrhnja za šlag |
100 ml | mlijeka |
60 g | šećera |
Priprema
- 1
Mahune vanilije razreži po duljini i sastruži sjemenke. Za marinadu prokuhaj 500 ml vode sa smeđim šećerom, kardamomom, zvjezdastim anisom, štapićem cimeta, medom i sjemenkama jedne mahune vanilije. Nakon toga makni sa štednjaka i ostavi da se hladi pola sata. Odvoji 50 ml marinade i stavi sa strane. U međuvremenu oguli mandarine, razdijeli ih na kriške i ukloni eventualne koštice. Kriške mandarine stavi u pripremljenu marinadu i ostavi u hladnjaku najmanje osam sati. Pripremi sladoled: žumanjak, šećer i mljeveni anis izradi štapnim mikserom (oko 4-5 minuta). U lončiću pomiješaj vrhnje, mlijeko, 50 ml marinade i ostatak sjemenki vanilije te prokuhaj. Mješavinu vrhnja i mlijeka polako dodaj u smjesu od žumanjka te kuhaj na pari 8-10 minuta uz neprestano miješanje. Smjesom napuni posudu i stavi u zamrzivač. Povremeno promiješaj. Grabilicom za sladoled izvadi po jednu kuglicu na svaki tanjur te dodaj filetirane mandarine i malo soka od mariniranja.