Meksički lonac
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
38 gUgljikohidrati
-
19 gBjelančevine
-
7 gMasti
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
38 g Ugljikohidrati,
19 g Bjelančevine,
7 g Masti
Sastojci (4 porcije)
100 g | crvenog graha |
100 g | graha trešnjevca |
100 g | bijeloga graha |
1 l | povrtnog temeljca |
2 | češnja češnjaka, zdrobiti |
200 g | celera |
1 | poriluk |
200 g | cherry rajčica |
2 žlice | biljnog ulja |
200 ml | pasirane rajčice |
100 g | koncentrata rajčice |
sol | |
kajenski papar | |
malo | kumina |
malo | đumbira |
korijander |
Priprema
- 1
Razdvoji grah i namoči preko noći, a zatim procijedi i kuhaj u temeljcu oko sat i pol. Prvo stavi kuhati trešnjevac, a zatim nakon 20 minuta dodaj crveni i nakon 30 minuta bijeli grah. U međuvremenu pokupi pjenu koja se skupila na površini. Češnjak oguli i zdrobi. Celer oguli, operi i nareži na kockice. Poriluk očisti, operi i nareži na tanke ploške. Cherry rajčice operi. Nakon sat vremena kuhanja u lonac s grahom dodaj celer i poriluk. Češnjak i cherry rajčice kratko pirjaj na vrućem ulju u tavi. Pasiranu rajčicu i koncentrat dodaj u lonac s grahom te kratko kuhaj. Zatim dodaj cherry rajčice te začini solju, kajenskim paprom, kuminom i naribanim đumbirom. Izvadi varivo u tanjure i ukrasi svježim korijandrom.