Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice
kaufland.hr/recepti

Mini pite od jabuka

Više od 60 minuta
Jednostavno
Skeniraj QR kôd i pročitaj ovaj recept na svom pametnom telefonu ili tabletu. Jednim klikom unesi sve sastojke u svoj popis za kupnju.

Sastojci (14 komada)

Za tijesto:

360 g glatkog brašna
2 prstohvata soli
220 g ohlađenog maslaca
120 ml kiselog vrhnja
1 kriška limuna (sok)
120 ml ledene vode

Za nadjev:

600 g jabuka
0.5 limuna (sok)
70 g smeđeg šećera
0.5 žličice mljevenog cimeta
0.25 žličice mljevenog đumbira
30 g pekan oraha

Za premazivanje i posip:

1 žumanjak
2 žlice vode
smeđi šećer

Za posluživanje:

Karamel preljev
Sladoled od cimeta

Priprema

    1

U većoj zdjeli pomiješaj brašno i sol. Dodaj dobro ohlađeni maslac narezan na kockice. Uz pomoć miksera s nastavcima za tijesto izmiješaj u mrvičastu smjesu.

    2

Dodaj kiselo vrhnje, sok limuna i vodu. Vilicom zamiješaj tijesto. Na početku će biti jako ljepljivo. Prema potrebi dodaj još malo brašna, a tijesto mijesi dok ga ne uspiješ oblikovati u kuglu (i dalje će biti mekano i lagano ljepljivo). Tijesto zamotaj u plastičnu foliju i spremi u hladnjak na sat vremena.

    3

Izvadi tijesto iz hladnjaka i stavi na pobrašnjenu površinu. Podijeli ga na pola, razvaljaj na debljinu od nekoliko milimetara pa izreži krugove promjera oko 11 cm (5-6 krugova). Izrezano krugove preseli na lim za pečenje obložen masnim papirom. Ponovi sve s ostatkom i odrezanim viškom tijesta, na kraju ćeš imati cca 14 krugova. Limove (trebat će ti dva-tri lima) s izrezanim krugovima tijesta vrati u hladnjak na pola sata.

    4

Dok se tijesto hladi, pripremi nadjev. Jabuke nareži na kockice i pokapaj ih sokom limuna. Preseli ih u lonac na laganu vatru i dodaj im smeđi šećer, mljeveni cimet i đumbir. Promiješaj i pirjaj oko 10 minuta, dok jabuke ne omekšaju i ne puste sok. Na kraju dodaj nasjeckane pekan orahe, promiješaj i pusti da se nadjev ohladi.

    5

Nadjev ocijedi od viška tekućine. Na svaki krug od tijesta stavi otprilike jednu – jednu i pol žlicu nadjeva. Rubove tijesta premaži kistom umočenim u vodu pa tijesto preklopi i zatvori prstima u polukrug („školjkice“). Zatvorene rubove dodatno pritisni vilicom. Mini pite vrati u hladnjak na još pola sata.

    6

Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva Celzijusa. Izvadi pite iz hladnjaka i premaži ih jajem razmućenim s vodom. Na gornjoj strani nožem zareži dvije – tri crtice u tijestu pa sve pospi smeđim šećerom. Peci oko 25 minuta dok mini pite ne postignu zlatno-žutu boju.

    7

Gotove pite izvadi iz pećnice i, prema želji, posluži uz karamel namaz ili preljev i sladoled od cimeta.