Mini pite od jabuka
Sastojci (14 komada)
Za tijesto:
360 g | glatkog brašna |
2 prstohvata | soli |
220 g | ohlađenog maslaca |
120 ml | kiselog vrhnja |
1 kriška | limuna (sok) |
120 ml | ledene vode |
Za nadjev:
600 g | jabuka |
0.5 | limuna (sok) |
70 g | smeđeg šećera |
0.5 žličice | mljevenog cimeta |
0.25 žličice | mljevenog đumbira |
30 g | pekan oraha |
Za premazivanje i posip:
1 | žumanjak |
2 žlice | vode |
smeđi šećer |
Za posluživanje:
Karamel preljev | |
Sladoled od cimeta |
Priprema
- 1
U većoj zdjeli pomiješaj brašno i sol. Dodaj dobro ohlađeni maslac narezan na kockice. Uz pomoć miksera s nastavcima za tijesto izmiješaj u mrvičastu smjesu.
- 2
Dodaj kiselo vrhnje, sok limuna i vodu. Vilicom zamiješaj tijesto. Na početku će biti jako ljepljivo. Prema potrebi dodaj još malo brašna, a tijesto mijesi dok ga ne uspiješ oblikovati u kuglu (i dalje će biti mekano i lagano ljepljivo). Tijesto zamotaj u plastičnu foliju i spremi u hladnjak na sat vremena.
- 3
Izvadi tijesto iz hladnjaka i stavi na pobrašnjenu površinu. Podijeli ga na pola, razvaljaj na debljinu od nekoliko milimetara pa izreži krugove promjera oko 11 cm (5-6 krugova). Izrezano krugove preseli na lim za pečenje obložen masnim papirom. Ponovi sve s ostatkom i odrezanim viškom tijesta, na kraju ćeš imati cca 14 krugova. Limove (trebat će ti dva-tri lima) s izrezanim krugovima tijesta vrati u hladnjak na pola sata.
- 4
Dok se tijesto hladi, pripremi nadjev. Jabuke nareži na kockice i pokapaj ih sokom limuna. Preseli ih u lonac na laganu vatru i dodaj im smeđi šećer, mljeveni cimet i đumbir. Promiješaj i pirjaj oko 10 minuta, dok jabuke ne omekšaju i ne puste sok. Na kraju dodaj nasjeckane pekan orahe, promiješaj i pusti da se nadjev ohladi.
- 5
Nadjev ocijedi od viška tekućine. Na svaki krug od tijesta stavi otprilike jednu – jednu i pol žlicu nadjeva. Rubove tijesta premaži kistom umočenim u vodu pa tijesto preklopi i zatvori prstima u polukrug („školjkice“). Zatvorene rubove dodatno pritisni vilicom. Mini pite vrati u hladnjak na još pola sata.
- 6
Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva Celzijusa. Izvadi pite iz hladnjaka i premaži ih jajem razmućenim s vodom. Na gornjoj strani nožem zareži dvije – tri crtice u tijestu pa sve pospi smeđim šećerom. Peci oko 25 minuta dok mini pite ne postignu zlatno-žutu boju.
- 7
Gotove pite izvadi iz pećnice i, prema želji, posluži uz karamel namaz ili preljev i sladoled od cimeta.