Novogodišnja Sarma
Sastojci (10 porcija)
1 | glavica kiselog kupusa (500 g) |
500 g | rezanog kiselog kupusa |
500 | mljevene svinjetine |
500 g | mljevene junetine |
80 g | riže |
1 | glavica luka |
4 | režnja češnjaka |
peršin | |
100 g | slanine |
sol, papar, crvena slatka mljevena paprika | |
1 žlica | svinjske masti |
suho svinjsko meso, panceta, suha rebra kosti i kobsice (po želji) |
Savjet
-
Uz sarmu idealno je poslužiti pire od krumpira. Dobar tek!
Priprema
- 1
Meso pomiješamo sa usitnjenim češnjakom, pancetom i peršinom. Luk usitnimo, kratko pirjamo pa dodamo smjesi uz rižu, sol, papar i crvenu mljevenu papriku. Sve dobro promiješamo dok ne dobijemo kompaktnu smjesu.
- 2
Listove kupusa lagano odvojimo i properemo u hladnoj vodi da sarma ne bi bila previše kisela. Na listove položimo žlicu smjese od mesa pa listove savijemo a krajeve utisnemo prema nadjevu.
- 3
Na dno lonca položimo po želji suha rebra ili kožu slanine. Na njih stavimo kiseli rezani kupus, pa u krug stavljamo sarme. Između njih dodamo komade slanine. Radnju ponavljamo dok ne potrošimo kupus i sarme.
- 4
Dolijemo vodu, poklopimo pa kuhamo lagano oko 2 sata. Po želji može ići zaprška od žlice svinjske masti, žlice crvene slatke mljevene paprike i žlice brašna.