Palačinke od krumpira s pirjanim bukovačama
Sastojci (4 porcije)
3 | veća krumpira |
2 žlice | maslaca |
4 žlice | maslinova ulja |
1 | luk, sitno nasjeckati |
1 | celer, sitno narezati |
2 | veća jaja |
2 žlice | višenamjenskog brašna |
prstohvat mljevenog muškatnog oraščića | |
sol i papar | |
250 g | bukovača |
1 režanj | češnjaka, nasjeckati |
timijan | |
1 žlica | soka limuna |
4 žlice | kiselog vrhnja ili mlaćenice |
Priprema
- 1
Skuhajte krumpire s korom u posoljenoj vodi, a zatim ih ocijedite, ogulite i zgnječite.
- 2
Na rastopljenom maslacu u tavi pirjajte luk i celer 10-ak minuta odnosno dok ne omekšaju, a zatim ih prebacite u posudu te dodajte krumpir, jaja, brašno, muškatni oraščić. Začinite solju i paprom te dobro promiješajte (po želji možete i smiksati štapnim mikserom).
- 3
Zagrijte pećnicu na 180°C. U tavi zagrijte tri žlice ulja i žlicom stavljajte hrpice pripremljene smjese (malo pritisnite špatulom).
- 4
Pecite palačinke oko sedam minuta (uz okretanje). Ponavljajte postupak dok ne potrošite smjesu (gotove palačinke držite na toplom - u pećnici).
- 5
Zagrijte preostalo ulje u drugoj tavi, pa kratko pirjajte bukovače i češnjak. Dodajte timijan i sok limuna te začinite solju i paprom.
- 6
Poslužite palačinke s gljivama, žlicom vrhnja i začinskim biljem po izboru.