Panna cotta od bijele kave s jabukama i cimetom
Sastojci (4 porcije)
160 g | šećera |
90 g | maslaca |
1 | mahuna vanilije |
šlaga | |
prstohvat | cimeta |
300 ml | mlijeka |
30 g | kave u zrnu, sitno nasjeckati |
sol | |
4 listića | želatine |
1 | manja jabuka |
130 g | brašna |
3 žlice | mljevenih badema |
Priprema
- 1
Za umak pomiješaj 80 g šećera i četiri žlice vode te zagrijavaj u lončiću dok se šećer ne karamelizira. Umiješaj 20 g maslaca i šlag te lagano kuhaj uz neprestano miješanje. Dodaj cimet, promiješaj i ukloni s vatre.
- 2
Vaniliju prepolovi po duljini i ukloni sjemenke. U lončiću pomiješaj 200 g šlaga, mlijeko, 30 g šećera, zrna kave, prstohvat soli, vaniliju (i sjemenke, i mahunu) te pusti da prokuha. Ukloni s vatre i ostavi 30 minuta da odstoji.
- 3
U međuvremenu rastopi želatinu u hladnoj vodi prema uputama s pakiranja, a zatim dobro ocijedi i umiješaj u toplu smjesu od šlaga.
- 4
Rasporedi smjesu u četiri čaše ili staklenke. Stavi u hladnjak najmanje pet sati ili još bolje – preko noći.
- 5
Jabuke operi i nareži na kockice. Pomiješaj 70 g maslaca, 50 g šećera, brašno, bademe, kockice jabuke i prstohvat soli te mijesi dok ne dobiješ mrvičastu smjesu. Rasporedi na lim za pečenje obložen masnim papirom i peci 8-10 minuta na 200°C.
- 6
Staklenke/čaše s panna cottom kratko uroni u vruću vodu te zatim ukrasi umakom od cimeta i mrvičastom smjesom od jabuka.