Panna cotta s preljevom od jagoda
Sastojci (2 porcije)
Za panna cottu
250 ml | vrhnja za šlag |
75 ml | mlijeka |
2 žlice | šećera |
1 žlica | arome vanilije |
pola vrećice | želatine |
Za preljev
svježe jagode za ukras | |
šećer | |
malo vode | |
limunov sok, po želji |
Priprema
- 1
Vrhnje za šlag, mlijeko, šećer i vaniliju ulij u lonac pa stavi na laganu vatru da zavrije. Kuhaj 10-ak minuta te povremeno promiješaj.
- 2
U međuvremenu pripremi želatinu prema uputama na pakiranju. Ostavi da nabubri.
- 3
Kremu makni s vatre pa joj dodaj želatinu i miješaj dok se ne otopi. Ulij u posudice koje prethodno poplahni vodom.
- 4
Panna cottu ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom je prebaci u hladnjak da u potpunosti ohladi, oko 3 sata.
- 5
Pripremi preljev od jagoda. Jagode očisti i nareži na sitnije komade. Zakuhaj s malo vode, šećerom i malo limunovog soka. Kuhaj dok ne dobiješ sirupastu gustoću.
- 6
Panna cottu posluži u posudici ili na tanjuriću (kalupe uroni u toplu vodu pa prevrni na tanjur) s preljevom od jagoda i svježe nasjeckanim jagodama.