Paris Brest
Sastojci (4 porcije)
750 ml | mlijeka |
220 g | maslaca |
80 g | šećera |
10 g | soli |
440 g | glatkog brašna |
10 | jaja |
ZA CRAQUELIN
10 g | maslaca |
100 g | šećera |
100 g | glatkog brašna |
ZA SLASTIČARSKU KREMU S PASTOM OD LJEŠNJAKA
500 ml | punomasnog mlijeka |
3 | žumanjka |
70 g | šećera |
75 g | škrobnog brašna |
125 ml | vrhnja za šlag |
250 g | lješnjaka |
DODATNO
250 g | vrhnja za šlag |
Savjet
-
Paris Brest prereži, puni kremom od lješnjaka i tučenim vrhnjem za šlag. Stavi gornji dio, pospi šećerom u prahu te po želji, ostatkom paste od lješnjaka.
Priprema
- 1
Kuhano tijestoU manjem loncu ulij mlijeko pa dodaj maslac, šećer i sol. Kad tekućina provrije dodaj 440 g glatkog brašna i kuhaj miješajući dok ne dobiješ gustu, kompaktnu smjesu. Kad se prohladi, tijesto premjesti u mikser pa dodaj jedno po jedno jaje. Tijesto treba biti gusto, nikako tekuće. Tijesto stavi u vrećicu pa oblikuj veće ili manje paris brestove, prema želji. Od navedenih sastojaka za craquelin zamjesi kompaktno tijesto i razvaljaj ga između dva lista papira za pečenje pa ga zamrzni.Izvadi tijesto iz zamrzivača pa ga reži u krugove promjera paris bresta. Izrezani craquelin položi preko paris bresta i pospi listićima badema. Peci 10 minuta na 190 °C pa smanji na 185 °C i peci još 15 minuta. Stavi mlijeko da se grije. U drugoj posudi pomiješaj žumanjke i šećer pa u njih prosij škrobno brašno. Kad mlijeko zavrije, dio po dio mlijeka ulij u smjesu sa žumanjcima i šećerom. Sve pomiješaj da se smjesa temperira pa vrati natrag u lonac i kuhaj na laganoj vatri. Izij u posudi, prekrij folijpm i ostavi da se ohladi. Izmiksaj 125 ml vrhnja za šlag i sjedini s ohlađenom slastičarskom kremom. Tostirane lješnjake samelji u sjeckalici ili multipraktiku dok ne dobiješ glatku pastu. 100 g paste dodaj u slastičarsku kremu i dobro promiješaj.