Party burgeri na tri načina
Sastojci (6 Komad)
Za meso:
850 g | mljevene junetine ili miješanog mesa |
sol | |
papar |
Za peciva:
6 | kajzerica |
maslac | |
bijeli sezam | |
crni sezam |
Za cheeseburgere:
ljuti kečap | |
majoneza | |
gauda u listićima | |
rajčica | |
ljubičasti luk | |
kiseli krastavci | |
zelena salata |
Za burger s jajem i slaninom
coctail umak | |
cheddar sir | |
slanina | |
jaje | |
kiselica |
Za burger s gljivama:
1 žličica | senfa |
3 žlice | majoneze |
1 žličica | soka limuna |
papar | |
kisela paprika | |
šampinjoni (smeđi i/ili bijeli) | |
matovilac |
Priprema
- 1
Mljeveno meso stavi u zdjelu, dodaj sol i papar pa razradi u kompaktnu smjesu. Odvoji na šest jednakih dijelova i oblikuj burgere tako da su širi od promjera peciva. Prstima ih malo utisni u sredini.
- 2
Na tavi zagrij ulje pa burgere peci 3-4 minute s obje strane. Samo ih jednom preokreni i nemoj ih bosti vilicom niti stiskati lopaticom. Za cheeseburgere, pred kraj pečenja na pljeskavicu položi po listić gaude i poklopi. Kad se sir rastopi, izvadi iz tave.
- 3
Peciva prereži na pola. Rastopljenim maslacem premaži prerezanu stranu donjeg dijela peciva i vanjsku stranu gornjeg dijela peciva. Gornji dio peciva pospi sjemenkama crnog i bijelog sezama. Premazana peciva složi na lim za pečenje i zapeci u pećnici na 200 °C oko 8 minuta.
- 4
Za cheeseburgere nareži luk i rajčicu na kolutove, a kisele krastavce na listiće. Na donji dio peciva stavi ljuti kečap i majonezu. Potom stavi burger s rastopljenim sirom pa redom rajčicu, luk, kisele krastavce i zelenu salatu. Poklopi gornjim dijelom peciva.
- 5
Za burger s jajem i slaninom ispeci jaje na oko i isprži slaninu. Donji dio peciva premaži cocktail umakom pa stavi pljeskavicu. Na nju naribaj cheddar, dodaj kriške slanine i pečeno jaje. Na vrh stavi listiće kiselice i poklopi pecivom.
- 6
Za burger s gljivama, zamiješaj umak od senfa, majoneze, soka limuna i papra. Šampinjone nareži na deblje kriške pa ih ispeci s obje strane na ulju i posoli. Donji dio peciva premaži umakom, dodaj burger, na njega kiselu papriku pa gljive i matovilac te poklopi pecivom.
- 7
Naravno, sastojke možeš kombinirati i prema vlastitom ukusu.